ep luis de guindos vicepresidente del bce
Arne Dedert/dpa - Archivo

El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha urgit al sistema bancari europeu a accelerar la seva consolidació, “tant domèstica com transnacional”, per plantar cara als efectes que la pandèmia i la crisi econòmica i sanitària han tingut sobre les entitats financeres de l'eurozona.

Segons ha manifestat, durant la seva compareixença al curs d'estiu 'El sistema financer i la crisi de la Covid 19. Reptes i compromisos', organitzat per l'Associació de Periodistes d'Informació Econòmica (APIE) a la Universitat Internacional Menéndez Pelayo, l'ús d'aquest instrument ja era sobre la taula abans del la Covid i ara es fa “més urgent”. Guindos ha argumentat que és una bona mesura per solucionar els problemes de la banca que ja eren endèmics abans de l'emergència sanitària mundial, com la “reestructuració i l'eliminació excessos de costos del sector”.

No obstant això, ha deixat clar que el banc central no té cap pla per posar en marxa aquesta consolidació. Sobre el cas concret de Bankia, Guindos ha subratllat que no entraria en específics i ha declinat fer valoracions sobre països o entitats bancàries.

El banquer central ha posat l'accent també en la baixa rendibilitat de les entitats de la zona euro, que després de la pandèmia se situa per sota del 2% el 2020, mentre per a 2021 repuntarà fins al 3% -enfront del 6% d'abans de la Covid i el 10% dels costos-, d'acord amb les previsions del supervisor bancari. Entre les raons, Guindos ha enumerat la coneguda crisi, l'increment de les provisions per encarar la pandèmia i la caiguda dels ingressos bancaris.

"La conseqüència immediata és que les entitats tenen unes valoracions molt reduïdes", ha prosseguit el vicepresident del BCE, "que ja ho eren abans de la pandèmia" i que han derivat en una caiguda de les accions dels bancs europeus, en concret un 30% a la sectorial bancària de l'Eurostoxx. Ha contraposat a aquesta situació el comportament del mercat de bons bancaris, que s'ha mostrat positiu, per la qual cosa es dóna una divergència entre tots dos. I també ha subratllat que, ara com ara, les agencies de ràting no han dut a terme un ajust a la baixa generalitzat de la qualificació creditícia de les entitats, però sí que han modificat les perspectives de la banca europea.

Noticias relacionadas

contador