ep contacto
CPP / Contacto

El comitè de Transport i Infraestructures de la Cambra de Representants dels Estats Units ha decretat que Boeing va amagar informació a l'Administració Federal d'Aviació (FAA, per les seves sigles en anglès), als pilots i als clients sobre alguns problemes que havia detectat en el desenvolupament dels 737 MAX. A més, ha determinat que els dos accidents, en els quals van perdre la vida 346 persones, van tenir el seu origen en "una horrible sèrie de suposats errors tècnics".

  • 149,29$
  • 4,10%

Aquest dimecres s'ha presentat l'informe que evidencia les "greus fallades i errors" que es van cometre en el disseny, desenvolupament i certificació d'aquest model d'avió, que va entrar en servei comercial el 2017 i va deixar de volar al març de 2019, després del segon accident en un termini de cinc mesos.

La investigació ressalta que les pressions de producció "van posar en perill la seguretat pública". En aquest sentit, recalca que la insistència financera sobre Boeing per al programa del 737 MAX, a la carrera contra el A320neo d'Airbus, va provocar la reducció de costos i l'acceleració del programa.

També ha determinat que hi hauria defectes en el disseny i el rendiment de l'avió, utilitzant tecnologies problemàtiques, concretament en el MCAS, el programari dissenyat per a empènyer automàticament el morro de l'avió cap avall en unes certes condicions i que es considera que va ser el causant dels accidents. La companyia esperava que els pilots, als quals no havia format per a utilitzar aquest sistema, fossin capaços de resoldre qualsevol problema que presentés.

Així mateix, considera que Boeing "va amagar informació crucial" a la FAA, als clients i als pilots, incloent-hi dades d'una proves internes en les quals un pilot va trigar més de deu segons a respondre a l'activació no controlada del MCAS en un simulador de vol, una situació que va descriure com a "catastròfica". La norma és que els pilots puguin detectar aquestes fallades en quatre segons.

D'altra banda, conclou que l'estructura de supervisió de la FAA sobre Boeing presenta "conflictes d'interessos". L'informe documenta diversos casos en els quals els empleats dels fabricants autoritzats per treballar amb la FAA no van alertar a aquesta Administració sobre certs problemes de seguretat.

En concret, detalla que uns quants funcionaris de la la institució aèria han documentat com la direcció de la FAA va anul·lar algunes conclusions a instàncies de Boeing, la qual cosa seria "coherent" amb els resultats d'una enquesta sobre la cultura de la seguretat de l'Administració, on els empleats van assenyalar que els directius estaven "més preocupats" per ajudar la indústria a aconseguir els seus objectius i "no se'ls feia responsables de les decisions relaciones amb la seguretat".

L'informe també presenta dades "inquietants" sobre com Boeing, amb la "pressió per competir amb Airbus i donar beneficis a Wall Street, es va saltar la supervisió de la FAA, va retenir informació crítica i, finalment, va posar en servei avions que van matar 346 persones innocents", ha assenyalat el president del comitè de Transports, Peter DeFazio.

Aquesta investigació es va iniciar al març de 2019, després de l'accident d'Ethiopian Airlines, i suposa un "full de ruta" perquè el Govern estatunidenc prengui mesures en matèria de seguretat aèria.

Els accidents van causar una crisi a Boeing, que va veure paralitzat el lliurament i producció del seu "avió més venut del món", així com un dràstic perjudici de la seva imatge de marca. Per a les aerolínies que disposaven d'aquest model a les seves flotes també ha suposat pèrdues econòmiques, ja que han hagut de reduir-ne la capacitat.

Els reguladors aeris dels Estats Units, el Canadà, Europa i el Brasil continuen testant els avions després que Boeing hagi realitzat una sèrie de canvis per reforçar-ne la seguretat. De moment, no hi ha data exacta perquè tornin a volar.

Noticias relacionadas

contador