edf espere un accord dans les prochains mois pour six epr en inde

Électricité de France (EDF) continua sent notícia al país veí. El gegant energètic ha estat suspès de cotització a la Borsa de París, a petició de la mateixa empresa, després de conèixer l'interès del govern gal a adquirir el percentatge de l'empresa que encara no hi controla.

EDF

  • 12,00€
  • 0,00%

"Després dels anuncis de la primera ministra (Élisabeth Borne) i després dels intercanvis amb l'Autoritat de Mercats Financers de França, EDF ha sol·licitat la suspensió de la negociació dels seus valors de renda variable fins a nou avís", ha anunciat la companyia. EDF també ha comunicat que no farà més comunicacions sobre aquest tema fins que l'Estat francès s'hi pronunciï.

Aquesta darrera setmana, Borne va anunciar la intenció de l'Executiu dirigit per Macron d'adquirir el 100% del capital d'EDF en un discurs davant del Parlament gal. “L'emergència climàtica requereix accions fortes i radicals. Hem de tenir complet control de la nostra producció i el nostre futur energètic. Hem d'assegurar la nostra sobirania davant de les conseqüències de la guerra i els colossals desafiaments que es presenten”, va assenyalar la primera ministra.

Durant els últims cinc dies abans de la suspensió de la cotització, els títols d'EDF van repuntar un 13,81%, un percentatge que puja per sobre del 21% l'últim mes.

Enmig d'una aguda crisi energètica a Europa, l'executiu de Macron vol que l'empresa sigui propietat de l'estat per mantenir sota control les factures de les llars gal·les, alhora que s'impulsen grans inversions en energia nuclear per reduir la dependència de les importacions del país veí.

Cal destacar que al febrer passat, Macron va anunciar la construcció de sis nous reactors EPR de nova generació, amb l'opció de construir-ne vuit més, fins al 2050. "L'Estat assumirà les seves responsabilitats per garantir la capacitat de finançament d'EDF a curt i mitjà termini", va assegurar aleshores el cap d'Estat.

La producció nuclear d'EDF va representar el 69% de la producció d'electricitat a França el 2021, però Bloomberg destaca que aquest any caurà a mínims de les últimes tres dècades i no es recuperarà del tot fins al 2023. “Això es deu a les revisions i reparacions de petites esquerdes en canonades clau en una dotzena de reactors, combinades amb el manteniment regular i les parades per repostar en altres unitats”, assenyala la companyia.

D'altra banda, el ministre d'Economia francès, Bruno Le Maire, va dir la setmana passada que el president i el director general d'EDF, Jean-Bernard Levy, que va prendre el timó de la companyia el 2014, deixarà el càrrec.

Noticias relacionadas

contador