- 0,04€
- 0,67%
Impressionant el càstig en borsa que estan patint aquest divendres CaixaBank i Sabadell després de publicar els seus resultats de 2018. Els analistes de Bolsamanía ja anticipaven abans de l'obertura que n’havia d'estar pendent perquè tots dos bancs es comporten de manera molt volàtil durant els últims temps cada vegada que presenten resultats. A més, és habitual veure'ls moure en tàndem, tal com està passant aquest divendres.
- 1,88€
- 0,62%
CaixaBank i Sabadell s'han deixat al tancament un 7,2% i un 9,1%, respectivament. En el cas de Sabadell, aquests descensos d'avui l'han portat a marcar nous mínims històrics als 0,8970. Pel que fa a CaixaBank, les retallades d'aquest divendres el mantenen dins del canal en el qual s’està movent durant l'últim any, però els analistes de Bolsamanía recorden que té un suport als 2,95-3 euros (ara cotitza als 3,03 euros). "Tot i les caigudes d'avui, CaixaBank està molt millor que la gran majoria dels bancs", indiquen els analistes d'aquesta web. Cal no oblidar que CaixaBank va marcar màxims històrics el 2018 als 4,275 euros.
CaixaBank ha anunciat avui una millora del 18% en els seus resultats de 2018, però els experts assenyalen que els comptes del quart trimestre han decebut les expectatives. A més, l'entitat ha comunicat canvis en la seva política de retribució a l'accionista que suposen que pagarà un únic dividend en efectiu l'any, cosa que ja havia anticipat amb motiu de la presentació del seu Pla Estratègic a finals de l'any passat.
Sabadell, per la seva banda, ha anunciat una caiguda del 54,2% en el seu benefici net de 2018 a causa dels problemes en la seva filial britànica, TSB. Segueix preocupant l'evolució de TSB i l'impacte del Brexit sobre el banc.
Els dubtes al voltant dels bancs -no només els espanyols- segueixen sent un tema recurrent en aquesta arrencada de 2019. El sector bancari europeu s'ha deixat un 6% aquesta setmana. "El sector bancari, aquí i a Europa, segueix sent baixista", recalca José María Rodríguez, expert de Bolsamanía, a qui només li agrada ara BBVA dins el conjunt dels bancs espanyols. "Ara mateix només m'agrada BBVA perquè ha rebotat des de la directriu alcista dels últims deu anys", indica Rodríguez. "Tampoc em desagrada Santander, però només si supera els 4,39 euros", afegeix aquest expert.
ITÀLIA NO AJUDA
Més enllà dels resultats, hi ha altres aspectes que no ajuden. Itàlia va entrar oficialment en recessió aquest dijous després de registrar dos trimestres consecutius de creixement negatiu i els bancs italians continuen sent motiu de preocupació. Aquest divendres les entitats financeres estan entre els valors que més retrocedeixen en l'FTSE MIB (Banca Popolare es deixa un 6% i Mediobanca cau un 3%). L'efecte contagi entre Itàlia i Espanya és una realitat i que la situació allà continuï sent un focus de preocupació no ajuda.
Amb tot, l'IBEX ha arribat a perdre els 9.000 punts pressionat per les entitats financeres, encara que finalment ha aconseguit tancar als 9.019 punts. Les caigudes en Sabadell i CaixaBank han arrossegat la resta de bancs, amb descensos en Bankia del 2,4%i de l'1,5% en Santander. Bankinter s'ha deixat més d'un 1,1%. BBVA, que ha aguantat força bé durant tot el matí -també ha presentat avui resultats- i ha tancat amb una pujada del 0,5%.