No és habitual que un inversor es faci amb el control de més del 75% del capital d'una companyia i, al mateix temps, permeti mantenir quatre llocs en el consell d'administració, inclosa la presidència, a l'anterior propietària de l'empresa. Això és, precisament, el que ha passat a FCC.
- 9,16€
- 0,22%
Aquest dijous, l'inversor mexicà Carlos Slim va certificar que té el poder a FCC, el grup constructor on va desembarcar fa gairebé sis anys. El propietari d'Amèrica Mòbil ha executat una garantia de deute, d'un préstec, d'Esther Koplowitz valorat en 843 milions d'euros.
Amb aquest moviment, Slim ha reforçat en més d'un 15% la seva posició en el capital de la constructora, que es situa ara en un 76,6%. En canvi, Koplowitz passa del 19,9% al 4,6%. No obstant això, l'empresària reté quatre llocs al consell d'administració, inclosa, de moment, la presidència, que ocupa Esther Alcocer Koplowitz.
Noticia relacionada
Slim, nuevo 'rey del ladrillo': invierte más en inmobiliario que Blackrock y PIMCO juntosI hi ha una altra picada d'ullet, perquè Slim, a través del vehicle Inversora Carso “està valorant atorgar una opció de compra del 5% de les accions d'FCC a Esther Koplowitz”. D'aquesta manera, l'empresària podria tornar a fregar la xifra del 10% de la que va ser 'la seva empresa' o, almenys, superar la barrera simbòlica del 5%, considerada com a participació significativa en una cotitzada.
LA RELACIÓ
L'execució del deute que ha restat poder real a Koplowitz es materialitza perquè estava garantit amb més de 60 milions d'accions de la constructora. En origen, el deute estava contractat amb Bankia i BBVA, fins que fa dos anys, va ser adquirida per Inversora Carso (Slim) i que ara, en plena epidèmia de coronavirus, acaba de vèncer.
S'escenifica així un pas més en la relació dels dos milionaris. Slim no va tenir les portes d'FCC obertes de bat a bat. Al contrari, va desembarcar a la companyia després d'un tortuós procés de negociació de deute entre l'empresa i els seus bancs creditors. Es va fer amb més del 25% del capital després d'una ampliació en la qual va desemborsar prop de 650 milions d'euros; i després que fracassessin les negociacions amb un altre magnat, George Soros.
I, des de llavors, la companyia ha remuntat el vol, tornant als beneficis el 2017 i recuperant del dividend un any després. Ara, amb la nova crisi econòmica per l'epidèmia de Covid-19, FCC ja ha provisionado 20 milions (al tancament del primer trimestre) per l'impacte sobre la construcció.