ep fotos de recursos de gente comprando
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Els supermercats regionals i de proximitat, juntament amb DIA i Eroski, van cedir terreny per primera vegada des de l'inici del confinament durant la tercera setmana d'aplicació de la mesura decretada pel Govern. Mentrestant, Mercadona repunta, segons les dades de la consultora Kantar.

Les últimes estadístiques publicades per aquesta firma atorgaven a Mercadona una quota de mercat pròxima al 27%.

A més, les compres 'online' de gran consum van assolir un màxim històric la tercera setmana de confinament, del 30 de març al 5 d'abril, respecte a abans de la declaració de l'estat d'alarma pel coronavirus. Malgrat les dificultats del canal 'online' per respondre a la creixent demanda dels consumidors, l''e-commerce' va continuar guanyant quota de mercat i frega ja els tres punts sobre el total de les compres.

Els productes que majoritàriament s'estan comprant mitjançant aquest canal són: l'alimentació seca, la beguda i la drogueria, encara que aquesta última ha perdut pes a les cistelles 'online' durant l'última setmana analitzada.

En aquest context, la despesa de les llars espanyoles en productes de gran consum va créixer un 25% la tercera setmana de confinament respecte a abans de la declaració de l'estat d'alarma pel coronavirus.

El pic de la despesa setmanal es deu a l'increment del tiquet mitjà per cinquena setmana consecutiva, que va assolir màxims històrics fregant ja els 24 euros, i a l'augment del nombre de compres setmanals realitzades pels espanyols per primera vegada des de l'estat d'alarma. Si bé des que es va iniciar el confinament el nombre de visites al supermercat havia descendit gradualment, la setmana del 30 de març al 5 d'abril es va produir un increment del 4,6%.

"Encara que seguim lluny de la mitjana precrisis, aquest increment fins als 70 milions de compres setmanals pot deure's a la Setmana Santa", apunta Carlos Cotos, expert en panells de consum de Kantar. "A causa del tancament dels establiments, encara que sigui un parell de dies, els espanyols van més a comprar per previsió, proveint els seus rebostos d'alimentació, begudes i frescos", ha explicat.

Malgrat el "retrobament" de molts espanyols amb la cuina, segons Kantar, durant la segona quinzena de confinament (30 de març al 12 d'abril), el menjar preparat a domicili va créixer a les llars espanyoles, amb un 10% més de comandes que en el període anterior a la crisi del coronavirus.

El canal digital, mitjançant les 'apps' de repartidors com Deliveroo, JustEat o UberEats, que van veure incrementades un 38% les comandes respecte a abans del confinament, està sent la principal via d'acceleració del negoci, per davant del telefònic, apunta la consultora.

Noticias relacionadas

contador