- 0,00€
- -0,60%
DIA està a un pas del seu anhelat acord amb els seus creditors bancaris i reforma el seu consell d'administració mentre dona la benvinguda com a president a Jaime García-Legaz. La cadena de supermercats que dirigeix des d'avui Borja de la Cierva Álvarez, en substitució d'Antonio Coto des d'aquest divendres, espera tancar un acord pel qual assoleix el refinançament del seu deute bancari fins al 31 de maig de el 2019.
L'acord implica també "l'accés a nova liquiditat per un import aproximat de 200 milions d'euros i la suspensió temporal del mesurament de les seves covenants financers, així com la futura convocatòria d'una junta general d'accionistes que aprovi una ampliació de capital amb drets de subscripció preferent per almenys 600 milions d'euros", indica la companyia a la CNMV.
En la informació remesa al regulador, DIA confirma que en paral·lel ha posat en venda Clarel i Cash & Carry (Max Descompte), que no formen part del seu negoci principal.
Segons DIA, "hi ha una entesa amb els seus creditors financers sobre els termes fonamentals de l'acord, que està pendent de l'aprovació final pel comitè de crèdit d'una entitat, i espera que la seva signatura pugui materialitzar pròximament".
Notícia relacionada
La CNMV aixeca la suspensió a DIA mentre la companyia ultima un acord amb els seus bancsDETERIORAMENT D'ACTIUS
La cadena de supermercats revela també el resultat del test de deteriorament d'actius no corrents que va posar en marxa després dels resultats del tercer trimestre. Segons les dades enviades a la CNMV, el seu fons de comerç aconseguiria un valor net comptable al tancament de setembre de 552 milions d'euros, amb un deteriorament estimat de 47 milions. L'immobilitzat material, en canvi, puja a 1.370 milions, amb un deteriorament de 63 milions.
D'acord amb la normativa, la companyia ha conclòs "la necessitat de deteriorar un import total de 76 milions d'euros, dels quals 13 milions corresponen al fons de comerç i 63, a l'immobilitzat material, atribuïble en la seva major part a Espanya", apunta DIA.
El resultat d'aquest test encara ha de passar pel procés d'auditoria, indica la companyia, que, a més, de calcular l'efecte final ael31 de desembre per al seu registre en els comptes anuals.
Pel que fa als 'Actius per impost diferit', que es corresponen principalment amb els crèdits fiscals per bases imposables negatives pendents de compensació en el grup fiscal espanyol, "s'ha realitzat una anàlisi per avaluar la seva recuperabilitat futura en el context del nou pla de negoci, el resultat del qual llança la necessitat de fer un deteriorament de 184 milions d'euros, per fer provisió aquells crèdits fiscals el termini de recuperació dels quals excedeixi els 10 anys".
La companyia indica que amb la dotació d'aquestes provisions espera tancar l'exercici amb patrimoni net negatiu, una posició que serà revertida un cop realitzi l'augment de capital d'almenys 600 milions. A més, DIA confirma les seves previsions d'EBITDA ajustat per a l'exercici complet, amb una forquilla d'entre 350 i 400 milions.
REFINANÇAMENT O FALLIDA
Els títols de la companyia es disparaven un 22% aquest dijous durant l'últim tram de la sessió, fins als 0,44 euros, cosa que va deixar entreveure que les negociacions ja no només anaven per bon camí, sinó que estaven pràcticament tancades.
Després d'un últim trimestre frenètic, durant el qual ha perdut un 75% del seu valor borsari enmig de la batalla que es lliura al seu consell d'administració i els dubtes sobre la viabilitat de la companyia, DIA es veia obligada a rematar l'any en bon peu. Per a això era necessari aconseguir el refinançament del seu voluminós deute, uns 1.400 milions segons els últims comptes publicats i amb venciments en els propers sis mesos que ascendeixen fins als 760 milions.
A causa de la seva escassa liquiditat, subratllaven recentment els analistes d’S&P, o s'aconseguia un acord amb els bancs per desbloquejar una línia de crèdit o la companyia enfrontava a una més que probable fallida. "Sense un refinançament a temps, hi ha un major risc de dèficit de liquiditat durant els pròxims set mesos", assenyalava l'agència al seu últim informe sobre la companyia.
CAMÍ DE L'AMPLIACIÓ
Haver aconseguit aquest refinançament i liquiditat per als propers mesos, l'empresa enfila ja els seus plans de cara a la junta d'accionistes: aconseguir el suport per realitzar una ampliació de capital de 600 milions per a la qual ja compta amb el suport de Morgan Stanley.
Amb l'any a punt d'acabar, encara queda una incògnita sobre la taula: si el magnat rus Mikhaïl Fridman acudirà o no a aquesta ampliació de capital. El propietari del fons LetterOne, principal accionista de DIA amb un 29% de capital, ha optat per trencar relacions amb el consell d'administració i preparar en paral·lel el seu propi pla de negoci per reflotar la companyia. Segons la seva opinió, hi ha potencial per reconstruir-la i posicionar-la entre els líders del sector, però el consell actual no està capacitat per a aquesta missió.