ep economia- minoritariosdia creenla opafridman esta lejossus objetivosesperaacuerdola banca
Marta Fernández Jara - Europa Press

Dia

0,01€
  • 0,00€
  • -0,80%

DIA ha anunciat una pèrdua neta atribuïble al primer semestre de 2019 de 418.700.000 d'euros enfront dels 29,6 milions d'euros de pèrdues registrades durant el mateix període de 2018.

La companyia ha explicat que això és conseqüència del fort impacte negatiu en els resultats relacionat "amb l'important descens de les vendes i també pels efectes excepcionals registrats durant el període per les diferents mesures adoptades per establir una base adequada i donar un canvi de rumb a llarg termini a la societat, cosa que es traduirà en efectes positius visibles sobre les vendes i la rendibilitat a mitjà i llarg termini. Així mateix, després de realitzar una anàlisi detallada del risc i de la recuperabilitat, s'han reconegut baixes comptables, pèrdues i provisions no considerades anteriorment en relació amb els riscos associats al negoci".

Durant el primer semestre, les vendes brutes sota ensenya van caure un 18,3%, fins als 4.250 milions d'euros (un 6,9% menys excloent-ne l'efecte divisa i amb un impacte canviari del -11,4%). Per la seva banda, les vendes netes van retrocedir un 7%, fins als 3.444,5 milions. El decreixement de les vendes comparables va ser del 7,8% per al grup, en comparació amb el -3,6% durant el mateix període de 2018, "mostrant una tendència negativa i un fort deteriorament durant el període, a causa dels nivells de falta d'estoc a les nostres botigues i magatzems per la complexitat de l'entorn de negoci", ha explicat la mateixa companyia.

FACTORS QUE IMPACTEN NEGATIVAMENT

DIA ha enumerat els factors que han impactat negativament en aquest resultat del primer semestre:

1. El fort deteriorament de les vendes ocasionat pels nivells extraordinaris de faltes d'estoc i la complexitat de l'entorn de negoci.

2. El procés de tancament de botigues amb baixos resultats, que ha afectat un total de 663 botigues durant el primer semestre (principalment a Espanya i Brasil), i que s'ha traduït finalment en: un descens de les vendes, baixa comptable de actius relacionats, augment de l'Opex per despeses relacionades amb la transmissió dels contractes d'arrendament i reconeixement de provisions per comptes de dubtós cobrament relacionats amb franquiciats. L'impacte positiu d'aquests tancaments (derivat de l'eliminació de la seva contribució negativa) començarà a partir del segon semestre 2019.

3. Un fort procés de reconversió de franquícies dirigit a millorar la qualitat de la nostra xarxa de franquícies, que ha afectat un total de 222 botigues durant el primer semestre (principalment a Espanya i Brasil), cosa que s'ha traduït en un augment de les despeses laborals i d'Opex, així com en el reconeixement de provisions addicionals en comptes a cobrar relacionats.

4. S'ha dut a terme un procés inicial de racionalització de l'assortiment comercial, cosa que ha derivat en una reducció significativa del nombre de referències, per tal d'aconseguir una major simplificació, una millora de la productivitat i una millor relació qualitat-preu per els clients. Aquesta iniciativa ha generat el reconeixement de pèrdues significatives (especialment a Brasil) relacionades amb la corresponent liquidació d'existències (cosa que va afectar el Cost de la mercaderia venuda).

5. L'impacte d'algunes iniciatives de millora logística, que han comportat el tancament de magatzems per aconseguir una major eficiència, i que s'ha traduït a curt termini en un augment dels costos logístics, baixes comptables addicionals d'actius i provisions per compromisos de pagament d'arrendaments a propietaris.

6. La recerca d'una menor complexitat i una major concentració en l'activitat principal, que ha derivat en decisions i mesures (per exemple, el tancament de les operacions a Bahia i Mini Preco al Brasil o la interrupció de les activitats de comerç electrònic no alimentari a Espanya a través d'e-Shopping) que han augmentat els costos de reestructuració i el deteriorament d'actius.

A més, aquests comptes recullen una sèrie de partides extraordinàries i excepcionals:

- El procés d'acomiadament col·lectiu implantat a Espanya juntament amb altres decisions de reducció de plantilla adoptades en altres països (principalment Brasil) per millorar la productivitat de les botigues, magatzems i els seus centrals, amb el consegüent impacte en els costos de reestructuració.

- El procés de refinançament del deute sindicat, que ha resultat "complex" i es compon de diverses fases, així com els treballs d'assessorament en relació amb l'ampliació de capital presentada per l'anterior Consell a la Junta General de la Societat (que inclou l'assessorament financer i corporatiu, auditors, serveis de forensic, assessorament jurídic i consultoria d'estratègia), que ha influït en els costos de reestructuració i en els resultats financers.

- La recompra per part de DIA del 50% Finandia a causa del canvi de control de la companyia, que va desencadenar el reconeixement de pèrdues que han afectat els resultats financers.

DIA es refereix també, entre els factors que penalitzen aquests comptes, al reconeixement de meritacions addicionals relacionats amb certs riscos i passius legals i fiscals identificats que havia de proveir, així com baixes comptables i altres conceptes.

Amb tot, l'EBITDA ajustat cau a un 83,9%, fins als 33.200.000 des dels 205.900.000. DIA explica que hi ha hagut impactes excepcionals incloent-hi allò que puja a 88.800.000 d'euros i que es concentren principalment a Brasil (64,5) i Espanya (18,3). Els majors impactes en el EBIDA ajustat fan referència a les mesures de liquidació d'existències i a la baixa de comptes de cobrar.

Noticias relacionadas

contador