DIA tanca aquest dilluns amb caigudes del 42,22% després d'una acumulació d'esdeveniment. En primer lloc, va tenir lloc la publicació d'un informe negatiu de JP Morgan en què rebaixen el preu objectiu de la cadena de supermercats: des dels 2,10 euros fins als 1,70 euros per acció. A hores d'ara, el títol es troba en mínims històrics.
- 0,02€
- -0,58%
En segon lloc, hi ha el comunicat enviat unes hores després per la companyia a la CNMV (Comissió Nacional del Mercat de Valors), en què revisava a la baixa les seves previsions de beneficis i suspenia el dividend.
DIA ha subratllat, a més, que "anunciarà pròximament els canvis que es duran a terme a la direcció financera corporativa".
La distribuïdora d'alimentació ha anunciat, a més, la suspensió del seu dividend
Al seu torn, la distribuïdora apunta que "una vegada es finalitzi el procés de validació i confirmació dels ajustos corresponents a l'exercici 2018, que s'estima que tindrà un efecte patrimonial negatiu d'uns 70 milions d'euros, es procedirà a la formulació dels comptes anuals de 2018 i a reexpressar les xifres de 2017 ".
Concretament, afirma que "la societat estima que l'EBITDA ajustat per 2018 se situarà entre 350 i 400 milions d'euros, respecte als 568 milions d'euros de 2017, una estimació que no inclou l'impacte que pogués derivar-se de l'imminent aplicació de la norma comptable IAS 29 per a economies hiperinflaccionaries que serà d'obligatòria aplicació per al grup des del tercer trimestre del 2018 a causa de la seva activitat a l'Argentina".
En aquest comunicat, DIA ha anunciat, a més, la dimissió de Llopis com a presidenta, que serà substituïda provisionalment pel vicepresident Stephan DuCharme.
JP MORGAN REBAIXA LA SEVA RECOMANACIÓ
El banc justifica la seva rebaixa, en gran part, per l'impacte de les divises emergents (la depreciació del real brasiler i el peso argentí), que els fa, al seu torn, revisar a la baixa les seves estimacions de l'EBITDA de DIA per la resta de l’any (no tant per a l'exercici 2019 i 2020).
JP Morgan destaca que, tot i que DIA "operi amb el format més atractiu al sector minorista alimentari, està rendint per sota de competidors locals com Mercadona, Carrefour, Lidl, Pingo Doce i Sonae", i subratlla que les seves previsions per a l'EBIT i les vendes del grup estan "sensiblement per sota del consens" i per això li atorga una recomanació d''infraponderar'.
La rebaixa té lloc durant la setmana que tots els seus inversors tenen assenyalada amb vermell als seus respectius calendaris: aquest divendres 19 d'octubre es coneixerà si Mikhail Fridman avançarà o no amb l'OPA sobre el grup després de fer efectiva la compra del 29% de la companyia.
El 28 de setembre passat es coneixia que, tal com va informar Fridman a la pròpia CNMV, l'inversor rus havia augmentat fins al 14% la seva opció de compra a termini garantida anticipant el 19 d'octubre (des del 2 de novembre) la data de venciment d'aquest instrument financer.
El banc ajusta els seus previsions de la cadena de supermercats per la resta de l’any
Fridman controla fins al moment el 15% de DIA de manera directa, però comptava amb aquest instrument derivat (conegut com compra a termini garantida) per comprar-se un altre 10%... que ara seria un 14%.
L'augment de participació del rus va coincidir llavors amb el replegament en el capital del fons Baillie Gifford, fins ara un dels seus accionistes principals, però que durant les últimes setmanes ha reduït la seva presència fins al 8,5% des del 10%.
Per la seva banda, el fons d'inversió LetterOne Investment, de Fridman, va aconseguir aquell 28 de setembre el 29% del capital en DIA, xifra que el va deixar a la vora de llançar una OPA sobre el 100% de la cadena de supermercats. No obstant això, fins al moment el rus sempre ha transmès a la CNMV que no té la intenció de llançar-hi una OPA, encara que els seus últims moviments poden arribar a semblar contradictoris.