- En castellano:DIA cae con fuerza tras el fin de la opa y unas pérdidas de 144,4 millones hasta marzo
- 0,00€
- -0,60%
DIA va perdre durant el primer trimestre de l'any 144.400.000. El benefici net atribuïble es compara amb les pèrdues de 16,2 milions registrades fins al març de 2018, segons els comptes reexpressats de l'informe de 2018, ha comunicat la companyia a la CNMV.
La cadena de supermercats ha donat a conèixer els seus resultats del primer trimestre un dia després que acabés el termini d'acceptació de l'OPA que va llançar LetterOne sobre DIA. Les xifres estan en línia amb les estimacions avançades per la companyia fa dues setmanes que indiquen unes pèrdues d'entre 140 i 150 milions.
Les accions de DIA cotitzen aquest dimarts a 0,62 euros, gairebé un 7% menys respecte al preu de l'OPA (0,67 euros). La caiguda era previsible, ja que la cotització no compta ja amb el suport de l'oferta de Fridman, que va tancar el seu termini d'acceptació ahir, i coincideix amb la confirmació de les previsions donades pel Consell de DIA sobre el deteriorament del negoci i els resultats. La CNMV ha de confirmar encara el resultat de l'OPA, una cosa que s'espera per a finals d'aquesta setmana, tot i que en LetterOne es confia en haver sobrepassat el llindar del 50% del capital de la companyia.
CAIGUDES EN LES VENDES
Les vendes brutes sota ensenya de la cadena de supermercats van caure un 14%, fins als 2.028 milions (avançarien un 2,3% si s’exclogués l'impacte de la divisa. Les vendes comparables (like-for-like) cauen un 4,3 % entre gener i març per al grup DIA, comparat amb la caiguda del 3,8% del mateix període de 2018. Això mostra, segons la companyia, "una tendència negativa i progressiva deterioració durant el període".
Les vendes netes cauen un 7,2%, fins als 1.664,6 milions. El rendiment en les vendes "va reflectir un efecte negatiu del 13,3% derivat de les divises a causa de la depreciació del peso argentí i el real brasiler durant el període del 45,4 i el 6,8%, respectivament", indica la cadena de supermercats.
Segons DIA, la tendència baixista registrada en les vendes es deu "majorment" a l'impacte negatiu que està tenint sobre els proveïdors "la incertesa que envolta la situació financera de la companyia". Considera que després de la publicació dels resultats de 2018 el passat mes de febrer, quan es va mostrar el patrimoni net negatiu de 99 milions, es va desencadenar l'amenaça de dissolució a curt termini i, combinat amb factors com els venciments de deute propers i el risc de refinançament, ha generat una gran incertesa i "soroll general provocat per les notícies" que han fet que la percepció pública de la companyia empitjori.
Aquesta imatge negativa de DIA ha estat alhora a causa de l'enduriment de les condicions de proveïdors, defensa, situació que ha impactat negativament en la cadena de subministrament i un increment en els trencaments d'estoc a les botigues i magatzems, cosa que s'ha traduït en menors vendes.
DESPESES DE REESTRUCTURACIÓ
Durant el primer trimestre de l'any, les despeses de reestructuració de la companyia van augmentar un 41%, a 67 milions, a causa principalment d’una provisió acumulada de 38,8 milions pel cost total de l'ERO aprovat i pels 16,9 milions de despeses extraordinaris no recurrents derivats d'assessories financeres i corporatives, serveis forenses, legals, etc. que ha requerit la companyia per preparar l'augment de capital de 600 milions que la junta d'accionistes va rebutjar.
El resultat brut d'explotació (EBITDA) va caure un 43,1% entre gener i març, fins als 12,4 milions d'euros que es comparen amb els 55,5 milions del mateix període de l'any anterior. L'EBITDA ajustat és de 12 milions, un 72,8% menys respecte als 84,8 milions de fa un any.
La companyia indica que el càlcul de l'EBITDA ajustat no inclou l'efecte de les normes comptables sobre lloguers i hiperinflació, però sí reflecteix les despeses o ingressos relacionats amb la remodelació de botigues i programes d'incentiu. L'EBITDA ajustat del negoci espanyol es desploma un 73,8% comparat amb 2018, fins als 14,7 milions. En el negoci lusità, l'EBITDA també s'emporta una bona mossegada: un 68,2% menys que fa un any, fins als 2,4 milions.
Les despeses financeres netes del trimestre van ser de 35,8 milions, enfront dels 3 milions de despeses en nombres reexpressats de 2018. L'increment es deu a l'aplicació de la norma d'hiperinflació, que va impactar en 16,8 milions, i a les majors quantitats de deute net mantingut durant el període i els substancialment majors costos pels seus interessos (17,8 milions). Els costos del procés de refinançament van tenir un efecte excepcional de 7 milions.
A més, la discontinuació d'operacions de Clarel i Max Descompte van tenir un impacte negatiu en el benefici net de 3,9 milions durant el primer trimestre.
Finalment, "com a conseqüència de les pèrdues netes de 144.400.000, els fons propis consolidats de la companyia van empitjorar fins a un valor negatiu de 308.500.000 a finals de març, amb fons propis negatius de 174.900.000 a la companyia matriu", enfront dels 99 milions negatius registrats a final de 2018.
DIA, EN FRÀGIL SITUACIÓ
El deteriorament de les vendes és "extremadament desafiant per a les operacions i sostenibilitat de la companyia", afirma DIA al seu informe trimestral. Si es combina això amb què la companyia té fins al 20 de maig per resoldre la situació de patrimoni net negatiu i que el préstec sindicat venç el 31 de maig, la cadena de supermercats està en una "fràgil posició".
L'equip directiu de DIA insisteix que, a curt termini, LetterOne prengui el control de la companyia ara que ha conclòs l'OPA, aconsegueixi un acord sobre el refinançament del deute bancari amb els creditors i executi l'ampliació de capital de 500 milions aprovada durant l'última junta, "hauria de mitigar la incertesa existent, eliminar la inquietud dels proveïdors i dotar de les bases necessàries per al reeixit canvi comercial de la companyia".
Però DIA adverteix que si un d'aquests elements "requerits per estabilitzar l'estructura de capital i liquiditat de DIA a molt curt termini no succeeixen en el moment oportú", la situació podria deteriorar ràpidament i la cadena podria "veure forçada a presentar concurs de creditors i/o iniciar el procés de liquidació".