- 0,16€
- 1,00%
Deutsche Bank, una de les principals entitats financeres d'Europa i el banc més gran d'Alemanya, està planejant crear un banc dolent on ficar 50.000 milions en actius problemàtics. Així ho ha avançat aquest dilluns el diari britànic Financial Times, que assegura que les filials dedicades a la banca d'inversió que el gegant alemany té fora del Vell Continent es tancarien si es concreta l'operació.
El mercat s'ha pres força bé la notícia, ja que els títols de Deutsche Bank pugen un 3% en el DAX després de donar-se a conèixer els plans de l'entitat. La creació d'aquest banc dolent és el nou pla dels executius de l'entitat després de fracassar el seu intent d'unió amb Commerzbank. De fet, com diuen els experts de Markets.com, "si ningú vol casar-se amb vostè perquè té massa equipatge, la resposta és desfer l'equipatge".
L'objectiu de Deutsche és descarregar en aquest banc dolent els elements menys rendibles del negoci, actius tòxics o de difícil realització, encara que aquests analistes creuen que podria no ser suficient: "Els objectius de rendibilitat encara semblen bastant llunyans", diuen. S'espera que els detalls del pla siguin difosos a finals del proper mes de juliol pel conseller delegat del banc, Christian Sewing, durant la presentació de resultats de l'entitat.
En concret, el banc dolent que planeja crear Deutsche, conegut com la unitat d'actius no principals, estarà compost principalment de derivats a llarg termini. Així ho asseguren les fonts citades pel diari econòmic, que explica que la matriu traspassarà un volum d'actius financers que oscil·len entre els 30.000 i els 50.000 milions. En el cas més radical, l'aportació al banc dolent ascendiria al 14% del balanç del banc alemany. "Les retallades han de ser radicals", ha dit una important figura del banc, que assenyala que "té sentit col·locar tots aquests actius a llarg termini i sense ingressos en una unitat no central".
El banc dolent que es projecta seria més diferent de l'anterior banc dolent de Deutsche Bank, que contenia actius més tòxics. Com diuen els analistes d'RBC Capital Markets, qualsevol mesura adoptada per millorar la rendibilitat "hauria de donar suport a les accions a curt termini", i això és el que està passant aquest dilluns amb la pujada de l'entitat en borsa. No obstant això, aquests experts avisen que el banc alemany "necessitarà temps perquè els beneficis de la rendibilitat es materialitzin durant aquest període d'incertesa macroeconòmica i política", de manera que segueixen sent escèptics sobre el fet que la creació del banc dolent porti a una "reavaluació significativa de les accions".
Deutsche Bank ha dit en un comunicat que està "treballant en mesures per accelerar la seva transformació per tal de millorar la seva rendibilitat sostenible", i ha deixat clar que parlaran amb els accionistes "quan sigui necessari". Cal recordar que el negoci de banca d'inversió ha pesat en els guanys de l'entitat alemanya durant els últims anys, que ha sumat pèrdues durant els últims dos trimestres. Això, unit a una sèrie de multes per escàndols de mala conducta, ha fet que el preu de les accions del banc caigui al nivell més baix en els seus 149 anys d'història. De fet, el 3 de juny passat va tancar per primera vegada per sota dels 6 euros.