El Govern dels Estats Units està considerant limitar la compra de tecnologia nord-americana a una companyia xinesa de vigilància, segons ha informat el diari The New York Times citant persones familiaritzades amb l'assumpte.
El moviment, que seria el primer que porta a terme l'Administració del president nord-americà, Donald Trump, per castigar una empresa xinesa pel seu paper en la vigilància i detenció de la minoria uigur, posaria la companyia Hikvision a la 'llista negra' dels Estats Units.
Hikvision és un dels majors fabricants de productes de vigilància al món i és fonamental per a l'objectiu de la Xina de convertir-se en el principal exportador mundial de sistemes de vigilància.
Segons el diari, l'Administració nord-americana podria prendre una decisió final durant les pròximes setmanes, cosa que podria intensificar les tensions entre els Estats Units i la Xina.
El govern xinès compta amb diverses tecnologies per vigilar la minoria uigur a la regió occidental de Xinjiang, entre elles algunes impulsades per Hikvision. Els productes de la companyia permeten rastrejar a les persones pels seus trets facials, característiques corporals o fins i tot la manera de caminar.
A més la Xina ha començat a exportar aquest tipus de tecnologies a altres països com Equador, Zimbabwe, Uzbekistan, Pakistan i Emirats Àrabs Units per a una major vigilància dels seus ciutadans.
El Departament de Comerç dels Estats Units va emetre una llicència temporal de 90 dies de durada en favor de Huawei i 68 de les seves filials no nord-americanes que autoritza al fabricant xinès a dur a terme certes activitats necessàries per al manteniment de les operacions de xarxes existents i per el suport de serveis mòbils existents, després que la companyia fos inclosa dijous passat a la 'llista negra' d'empreses amb les quals les empreses nord-americanes no poden fer negocis sense permís del govern.
L''indult' a Huawei, que estarà en vigor durant 90 dies a partir del 20 de maig de 2019, permetrà també desenvolupar la recerca en matèria de seguretat cibernètica "crucial" per al manteniment de la integritat i fiabilitat de les xarxes i equips existents i totalment operatius.
Trump va aprovar la setmana passa una ordre executiva que impedia a les empreses tecnològiques nord-americanes utilitzar dispositius elaborats per companyies que puguin suposar "un risc per a la seguretat nacional", invocant la Llei de Poders Econòmics d'Emergència Internacional, que dóna al president l'autoritat de regular el comerç en resposta a una emergència nacional que amenaci el país.
Posteriorment, el Departament de Comerç nord-americà va incloure Huawei Technologies i a 68 filials en més d'una vintena de països en una llista d'entitats a les quals les companyies nord-americanes no poden adquirir components tecnològics sense permís del govern dels Estats Units.
Després de la inclusió de Huawei a la 'llista negra', Google va suspendre els negocis amb l'empresa xinesa que requereixin la transferència de productes de maquinari i programari, excepte aquells coberts per llicències de codi obert. Així mateix, els fabricants de microprocessadors Intel, Qualcomm, Xilinx i Broadcom haurien posat en marxa plans per restringir els seus subministraments a la companyia xinesa.