La construcció va reprendre aquest dilluns l'activitat, amb certes excepcions. Els obrers que feien reformes segueixen a casa, a l'espera que el Govern els permeti tornar a treballar. Seran, almenys, dues setmanes més d'inactivitat, que provocaran pèrdues de 3.000 milions d'euros per a les empreses de reformes.
Aquesta previsió l'ha calculada la patronal Andimac, que encara remena més xifres que maregen. Des que va començar l'estat d'alarma, aquestes companyies ja han perdut cinc mesos de liquiditat a causa del cessament de l'activitat i els impagaments de bona part dels materials subministrats. Per recuperar-se d'aquesta crisi necessitaran un finançament de 7.000 milions i, així i tot, moltes petites empreses es veuran abocades a la fallida.
Noticia relacionada
Suspendidas las obras en edificios en los que haya personas ajenas a la construcciónEls crèdits ICO són el primer instrument que tenen al seu abast per obtenir liquiditat. No obstant això, la patronal considera "insuficients" els 100.000 milions promesos pel Govern -de moment només se n'han activat 40.000 milions-, ja que es poden concedir a qualsevol empresa afectada per la pandèmia del coronavirus. A més, malgrat que l'Estat n'avala el 80%, la banca està imposant uns interessos de fins al 4,5%, tal com va publicar 'Bolsamanía'.
En vista de les dificultats per accedir a aquestes línies de crèdit, el sector ha posat sobre la taula les seves pròpies propostes. Per exemple, el secretari general de Andimac, Sebastián Molinero, ha instat a generar "mecanismes de finançament europeus que salvaguardin les constants vitals de petites empreses i mantinguin els autònoms sanejats i solvents".
La complicada situació financera que viuen les empreses de reformes també es deu al considerable augment dels impagaments dels treballs ja realitzats. La normativa vigent exigeix efectuar el pagament en un termini màxim de 30 dies des de la conclusió de l'obra, però molts clients s'estan retardant. Per això, la patronal suggereix crear un fons de garantia que assumeixi les factures que excedeixin la Llei de Morositat.
PER QUÈ EL GOVERN MANTÉ PARALITZADES LES REFORMES?
El Govern va tornar a tenir en suspens els treballadors fins a l'últim moment. Va ser ja passades les 22.00 hores de diumenge quan es va publicar al Boletín Oficial del Estado (BOE) l'Ordre Ministerial que decretava el retorn a l'activitat dels sectors no essencials. És en aquesta norma on es manté la suspensió de les obres en edificis on hi hagi persones alienes a la construcció, per tal d'evitar el contacte entre treballadors i habitants.
La intenció és reduir el risc de contagi per Covid-19 i així poder iniciar com més aviat millor la fase de 'desescalament' del confinament. Aquestà prohibició no afecta aquelles construccions o reparacions de caràcter "urgent", com pot ser les reparacions d'una avaries o les tasques de vigilància del propi immoble.