ep uber ha publicado un articulo sobre la importancia de un marco juridico estable para todos los
FOMENT DEL TREBALL - Archivo

Derrota clau per a Uber al Regne Unit. El Tribunal Suprem del país ha desestimat "per unanimitat" la seva apel·lació a respecte de l'estatus com a empleats els seus conductors, condició que garanteix a aquests el dret a cobrar almenys el salari mínim nacional, així com a vacances anuals pagades i a beneficiar-se d'altres prestacions. Les seves accions cauen, després de conèixer la notícia, a prop d'un 3%.

"Es va determinar amb raó que els conductors eren empleats", conclou l'Alt Tribunal, que ratifica així definitivament les posicions dels tribunals britànics, primer el 2016 i després per part de la Cort d'Apel·lacions el 2018.

En la seva decisió, el Suprem britànic considera que no existia una base fàctica per afirmar que Uber London actués com a agent dels conductors, sinó que la plataforma contacta amb els passatgers i després trasllada els encàrrecs als conductors.

En aquest sentit, assenyala que quan es reserva un viatge a través de l'aplicació Uber, és la companyia que estableix la tarifa i els conductors no poden cobrar més que aquesta tarifa calculada per l'aplicació, de manera que és Uber que determina quant se'ls paga als conductors per la feina que realitzen, a més de ser la companyia que imposa els termes del contracte en què els conductors realitzen els seus serveis sense que aquests hi tinguin veu.

Així mateix, subratlla que Uber exerceix un control significatiu sobre la forma en què els conductors presten els seus serveis, incloent-hi l'ús d'un sistema de classificació pel qual es demana als passatgers que qualifiquen el conductor.

D'aquesta manera, l'Alt Tribunal conclou que el servei de transport realitzat pels conductors i ofert als passatgers a través de l'aplicació està estrictament definit i controlat per Uber i els conductors es troben en una posició "de subordinació i dependència" en relació amb l'empresa, i afegeix que, a la pràctica, l'única forma en què poden augmentar els seus ingressos és treballant més hores i complir constantment amb les mètriques del rendiment d'Uber.

D'altra banda, la Cort Suprema britànica dona suport a la postura dels tribunals laborals pel que fa a la determinació del temps que els conductors passen treballant per Uber i que considera que no es limita als períodes durant els quals transporten passatgers, sinó que inclouria qualsevol període de temps durant el qual el conductor ha iniciat sessió a l'aplicació dins del territori on compta amb llicència per operar i estava llest i disposat a acceptar viatges.

A la sentència, el Suprem britànic assenyala que el 2016, quan es va jutjar per primera vegada el cas, s'estimava que uns 40.000 conductors d'Uber operaven al Regne Unit, dels quals al voltant de 30.000 ho feien a l'àrea de Londres.

contador