Luis del Rivero, l'expresident de Sacyr presumptament espiat per BBVA i Grup Cenyt (l'empresa de José Manuel Villerejo) entre 2004 i 2005, ha qualificat d’"invent" la versió que Francisco González, expresident de BBVA, ofereix sobre l'intent d'assalt de la constructora al banc per fer-se amb el seu control en aquells anys. "Es va crear l'invent que era una operació política, sens dubte pels orígens de l'antic president", ha afirmat davant la junta d'accionistes de BBVA, durant la qual ha defensat que el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero no hi va tenir cap intervenció.
- 9,30€
- -1,06%
Del Rivero, que s'ha personat en la peça que investiga la relació entre BBVA i Cenyt en el marc de la causa penal oberta a l'Audiència Nacional pel cas Tàndem, en què està implicat Villarejo, ha decidit intervenir a la junta de BBVA per criticar González, que ahir va anunciar la seva sortida "temporal" del banc, tot i que no ha fet cap esment al procés judicial.
L'expresident de Sacyr s'ha limitat a defensar el govern de José Luis Rodríguez Zapatero per deixar clar que no va tenir cap intervenció en l'intent de presa de control de Sacyr del capital de BBVA i ha explicat que l'operació tenia el suport de "81 de les 82 famílies fundadores de BBVA", encapçalades per Santiago Ybarra, germà d'Emilio Ybarra, que va ser copresident de BBVA al costat de González i imputat en el moment en què es va produir l'intent d'assalt de la constructora al banc. Només van faltar, segons Del Rivero, els Arresti, amb el suport dels quals també comptava Sacyr.
Segons l'opinió de Del Rivero, la prova que el govern de Zapatero no va intervenir en l'operació planejada per Sacyr va ser que no va tenir cap benefici, al contrari que va passar amb Endesa, a la qual l'exministre Pedro Solbes va entrar com a conseller. "El govern de Zapatero era inflexible", cosa que es demostra pel fet que "el primer dia d'arribar [al poder] va retirar les forces d'Espanya a l'Iraq sense consultar als seus aliats", segons Del Rivero.
Per frenar aquesta operació sempre s'ha subratllat la intervenció del llavors governador del Banc d'Espanya, Jaime Caruana, ara conseller del banc. "Als consellers, el senyor Caruana els va aconsellar dimitir un a un i aquí està, com a conseller del banc", ha criticat.
Del Rivero ha criticat que González hagi acumulat 250 milions d'euros cobrats del banc durant el mateix període en què Emilio Botín va percebre 75 milions com a president de Santander i al mateix temps que l'acció de BBVA ha perdut un 33% del seu valor. "Quan va començar [la presidència de González], Santander i BBVA eren iguals, només que BBVA era el primer accionista de Telefónica, Repsol, Iberia i Iberdrola", ha criticat i ha afegit que "tot això ha desaparegut, excepte la participació de Telefónica, que es manté "perquè igual interessa sentir-hi".
UN EQUIP D’EXCONSELLERS
Del Rivero ha proposat als fons accionistes de l'entitat, com BlackRock, que es creï un comitè especial per fer un seguiment del cas, com passa als Estats Units quan algun banc té problemes reputacionals que afectin al consell d'administració. Aquest consell, segons la proposta de Del Rivero, hauria d'estar format per exconsellers de l'entitat.
Entre ells serien Pedro Luis Uriarte, Joan Maria Nin, Emilio Ybarra i José Domingo Ampuero, tots històrics exconsellers de l'entitat. "Si aquest equip coordinés els professionals de Garrigues, PwC i Uría, els seus informes a la Justícia tindrien molt més valor".
Durant el torn d'intervencions, uns 14 accionistes han volgut dirigir-se al president i la majoria ho han fet sobre el cas Villarejo. Alguns han dirigit incisives preguntes a Torres, encara que altres s'han limitat a criticar González i a felicitar i desitjar sort al nou president.