- Dancausa critica la manera de procedir dels despatxos en les reclamacions col·lectives
- La consellera de l'entitat minimitza l'impacte que pot patir per les hipoteques multidivisa
No ho ha pogut evitar. Quan ha tingut l'oportunitat, la consellera delegada de Bankinter, María Dolores Dancausa, s'ha esplaiat. I ho ha fet per lamentar el clima social que s'està generant contra el negoci bancari. "Per què se li té tanta mania a la banca?", s'ha preguntat.
- 7,86€
- 1,63%
Ha ocorregut només començar el torn de preguntes en l'acte de presentació dels resultats del banc en 2016, un exercici saldat amb el major benefici de la seva història. A una qüestió relativa a si resulta necessari modificar la llei hipotecària, Dancausa li ha donat la volta per portar-la al terreny de les últimes sentències. I hi ha anat amb tot. "Crec que convé realitzar unes reflexions que algú ha de fer", ha comentat a manera d'introducció. I aquestes reflexions han caminat en tres direccions.
La primera, sobre el clima de "gaubança general" amb el qual, al seu judici, s'estan rebent sentències com les de les clàusules sòl. "Aquesta alegria és generalitzada, i quan un ho pensa s'adona que és un despropòsit", afirma. "La banca és una peça essencial en el sistema econòmic espanyol", ha assegurat per defensar la contribució al desenvolupament i el creixement econòmic del país. He subratllada que els bancs que segueixen existint no han rebut ajuda pública. Al contrari: han estat els que han ajudat a altres entitats que estaven en problemes. Per aquest motiu, ha demanat que "no es tracti a tots els bancs per igual". I ha llançat una pregunta definitiva: "Per què es té tanta mania a la banca?".
El segon focus l'ha dirigit cap als despatxos d'advocats que estan encoratjant "la proliferació de reclamacions". "Obliguen a persones formades al fet que es declarin ignorants i analfabets", ha exposat. I ha llançat una altra bateria de qüestions: "Si al final el rendible són les reclamacions, qui donarà hipoteques?, qui serà el valent es llanci a ajudar a complir el somni de comprar una casa?".
I en tercer lloc ha al·ludit a la deterioració que, al seu judici, sofreix la seguretat jurídica per aquesta acumulació de qüestions. "Alterar les regles de joc dinamita la confiança", ha sentenciat.
LES HIPOTEQUES MULTIDIVISA, "SOTA CONTROL"
Pel que fa als interessos propis del banc, Dancausa ha recordat que "Bankinter no té clàusules sòl". Però sí té un volum d'uns 2.000 milions d'euros en hipoteques multidivisa, un altre dels fronts oberts a demandes col·lectives i sentències en els tribunals.
Dancausa, no obstant això, s'ha mostrat tranquil·la. "Ho tenim baix control", ha assegurat. No ha ocultat que en alguns cas el banc s'ha pogut equivocar, però ha precisat que pel perfil de client del banc, "la immensa majoria sabia perfectament el que signava".