La consellera delegada de Bankinter, María Dolores Dancausa, ha estat aquest dijous contundent en les respostes a les múltiples preguntes que ha rebut per part dels periodistes sobre l'impost a la banca anunciat pel Govern, en el marc de la roda de premsa per a presentar els resultats semestrals de l'entitat.
- 7,53€
- -2,56%
Dancausa ha començat manifestant el seu "orgull" per anunciar un increment del benefici de l'11% al primer semestre "en un entorn en què, de nou, cobra força la idea de la maldat intrínseca dels bancs". En aquest sentit, ha lamentat que es vulgui culpar la banca de la situació actual de l'economia i ha catalogat d'"absolutament injust" l'impost a les entitats financeres anunciat pel Govern la setmana passada amb què es pretenen recaptar fins a 3.000 milions d'euros a dos anys (1.500 milions cada any).
"Per què la banca és l'escollida? No he sentit cap argument assenyat que justifiqui la maldat intrínseca que se li vol atribuir a un sector tan important com és el financer. És clar que amb els tipus d'interès més alts es cobrarà més, però també se'n paga més", ha afirmat María Dolores Dancausa.
Aquesta sensació d'incertesa fa que molts inversors donen l'esquena al nostre país
La consellera delegada de Bankinter ha reconegut que no tenen detalls sobre l'aplicació d'aquesta mesura i que esperen conèixer-ne alguns a la reunió que els bancs mantindran aquest divendres amb el Govern. En aquest sentit, ha assenyalat que caldrà veure si és legal. "Si tenim escletxes per no fer-ho perquè jurídicament ens assisteix el dret, hi barallarem. Aquesta és la posició de Bankinter, però cal esperar", ha avisat.
La màxima responsable del banc s'ha referit també a la "incertesa innecessària" que ha generat aquesta decisió, que s'ha produït "sense avís previ, sense el menor debat ni la menor reflexió". Així, ha advertit que aquesta sensació d'incertesa produeix que molts inversors donaran l'esquena al nostre país. "La incertesa genera moltíssim mal i és un fenomen molt lent i laboriós de revertir. Jo demanaria molta prudència als que prenen aquest tipus de decisions", ha comentat.
Sobre les justificacions per implantar aquest impost, com que els bancs guanyaran més per les pujades de tipus o que han de tornar el que van rebre amb el rescat bancari, les considera "burdes". "No té cap justificació econòmica l'impost a un sector que contribueix de manera importantíssima al desenvolupament del país. (...) No només ven molt això de donar el que es mereixen als rics ia la banca, sinó que cada vegada ven més la generació d'odi entre els ciutadans", ha sentenciat. Sobre les declaracions de Podem, que ha demanat presó per als directius de bancs i elèctriques que traslladin al client el nou impost, ha preferit no manifestar-se i ha dit que “són una provocació i no val la pena contestar”.
Quant a si aquest impost afectarà l'objectiu del banc d'obtenir un benefici de 550 milions el 2023, María Dolores Dancausa ha explicat que, fins que no se'n detalli l'argumentació tècnica, no poden conèixer com els afectarà i que, per tant, no renuncien a aquests 550 milions. "Quan sapiguem com impacta Bankinter, haurem de fer els nostres comptes de nou", ha indicat. Alhora, ha dit que la mesura no hauria d'afectar la remuneració dels dipòsits.
"MOLTS REPTES A L'HORITZÓ"
La consellera delegada de Bankinter s'ha referit als múltiples reptes que s'hauran d'afrontar durant els propers mesos. "Hi ha moltes restes a l'horitzó per al segon semestre", ha advertit, enumerant els principals problemes, com són la inflació, l'impacte de les mesures per aturar-la, el conflicte d'Ucraïna, el dèficit i el deute "incrementant-se vertiginosament". Dancausa ha reconegut que la llista de problemes que afronten és llarga, però que són optimistes i que el banc "està preparat" per enfrontar a la situació.
Bankinter ha anunciat aquest dijous que el benefici net va augmentar un 10,8% els primers sis mesos de l'any, fins als 271 milions d'euros. El resultat abans d'impostos de l'activitat bancària va assolir els 373,9 milions d'euros, xifra que en termes comparables suposa un 30% més que l'any anterior.