CriteriaCaixa ha informat aquest divendres que ha aconseguit una participació del 9,99% del capital social de Telefónica mitjançant l'adquisició d'un bloc d'accions que representen el 4,91% del capital social d'aquesta companyia.
- 3,89€
- -0,59%
El braç inversor de la Fundació La Caixa ha dit en un comunicat que es proposa assolir, "com a màxim", un 10,01% del capital social de l'operadora, adquirint accions addicionals "quan s'obtinguin les autoritzacions administratives requerides per a l'adquisició d'una participació indirecta a certes filials regulades de Telefónica".
CriteriaCaixa va realitzar la seva última operació d'inversió en Telefónica al mes d'abril passat, quan va assolir un 5,01% del capital, si bé aquest percentatge va passar a ser el 5,08% després de la recent reducció de capital de la teleco.
"Aquest nou increment de participació s'ajusta a la política d'inversió de CriteriaCaixa, caracteritzada per una gestió eficient i prudent del portafoli, focalitzat en companyies amb una política atractiva de dividends, com Telefónica", ha indicat CriteriaCaixa en un comunicat.
CriteriaCaixa ha afegit que la seva participació a Telefónica té caràcter estratègic i de llarg termini. En aquest sentit, considera que la seva inversió "contribuirà a dotar de més estabilitat accionarial l'operadora, companyia essencial tant per al país com per al sector internacional".
El 20 de maig passat, la SEPI (Societat Estatal de Participacions Industrials) va assolir un 10% al capital de Telefónica, culminant així l'operació de compra ordenada pel Consell de Ministres. Aquest moviment, així com el de CriteriaCaixa, intenten contrarestar l'entrada al capital de la companyia del primer operador saudita, STC Group, que a principis de setembre de l'any passat va aconseguir el 9,9% del capital de Telefónica. STC ja controla un 4,9% de l'operadora i manté en derivats un altre 5%. Precisament, aquesta setmana s'ha publicat que havia demanat autorització al Govern de manera formal per assolir-ne aquest 9,9%. L'objectiu d'STC és aconseguir l'aprovació de l'Executiu i sol·licitar un lloc al Consell d'Administració de la companyia.
Els altres grans accionistes de Telefónica són BlackRock, amb un 4,98% del capital i el BBVA, amb un 4,839%.
La relació de La Caixa amb Telefónica es remunta al 1987. Des d'aleshores, tant “La Caixa” primer, com posteriorment CaixaBank i ara CriteriaCaixa, han mantingut la seva presència als òrgans de govern de la companyia, segons recorda CriteriaCaixa avui a la seva comunicat. Afegeix que actualment aquesta representació la té Isidre Fainé, que és vicepresident de Telefónica, i que "aquest any ha superat els 30 anys continuats de servei com a conseller de la companyia".
CriteriaCaixa va presentar la setmana passada el seu Pla Estratègic per al període 2025-2030, que situa com a prioritat aportar un dividend ininterromput i creixent a la Fundació La Caixa que permeti continuar desenvolupant la seva acció social. Alhora, el Pla reafirma també el "paper de CriteriaCaixa com a agent estabilitzador de l'economia espanyola, reforçant l'aposta per companyies de sectors estratègics com la banca, l'energia, les telecomunicacions i les utilities, així com fomentar el desenvolupament industrial futur a mitjançant la inversió en nous sectors i projectes", ha subratllat l'entitat al comunicat.