ep endesa 20171025123005
ENDESA
20,41€
  • 0,05€
  • 0,25%

Aquest any serà bo per a les energètiques europees. Els seus balanços són sòlids, les tendències del sector van en bona direcció -amb replantejaments de les seves porfolios i més inversió en infraestructures i digitalització-, així com un decent entorn de preus de l'energia a curt termini. Així ho creuen els analistes dels principals bancs, des d'UBS fins a Goldman Sachs, però l'horitzó més enllà de 2020 presenta algunes nuvolades.

En el cas d'Endesa, les turbulències estan ja clares per als analistes de Credit Suisse: el preu de l'energia i el futur nuclear a Espanya, a més de la incertesa que de per si genera l'entorn polític nacional, amb la possibilitat que se celebrin eleccions generals el proper any.

Credit Suisse ha millorat lleugerament el seu preu objectiu per a Endesa: l'eleven a 20,30 euros, enfront dels 20,20 euros anteriors, però manté la recomanació 'neutral' i no espera més recorregut. És més, alerta que els plans de l'espanyola per als propers anys pel que fa a dividend i beneficis poden no materialitzar-se, ja que el 2020 pot ser un punt d'inflexió en el seu recorregut.

"Creiem que el 2020 serà l'any durant el qual Endesa arribi al seu punt més elevat en rendibilitat, però els beneficis cauran un 18% respecte a les estimacions per 2021, a 1.300 milions d'euros, un 27% per sota de l'objectiu que té marcat la companyia i un 16% per sota del consens", recull Credit Suisse al seu últim anàlisi. El pla d'inversió d'Endesa marca un benefici de 1.800 milions per a aquest any.

Els títols de l'energètica espanyola cotitzen aquest dimecres, amb una caiguda de més d'1,1%, fins a 20,12 euros. Endesa va tancar 2018 al podi de l'IBEX, amb una revaloració de gairebé un 14%.

A què es deu aquest escenari? Segons el banc suís, la caiguda en el preu de l'energia serà clau per al negoci d'Endesa. Si bé el 2020 s'estima que el benefici arribarà al seu punt més alt gràcies a l'augment en el preu de l'energia als 74,5 euros per MWh -des dels 69 euros MWh-, a partir de 2021 començarà la caiguda i restarà un 18% en els seus resultats.

A més, respecte al seu dividend, Credit Suisse és contundent: "ha perdut atractiu". El banc es fa ressò de la decisió de retallar la distribució del dividend del 100% a un 80% el 2021. Per a aquesta data estima que el dividend per acció caurà a 0,99 euros, xifra que suposarà "una rendibilitat del 5%, per sota del 5,6% que ofereixen els seus parells del sector".

INCERTESA NUCLEAR

També pesa la incertesa del futur nuclear a Espanya. El Govern encara ha de presentar el Pla Integrat d'Energia i Clima, un document en què definirà l'estructura del mix energètic i els seus plans per a les centrals nuclears, clau per a la seguretat del subministrament. S'espera que es presenti un calendari de tancament escalonat, tant per les necessitats del sistema elèctric com per l’impossibilitat de desconnectar i desmantellar de forma simultània més de dues centrals.

Segons Credit Suisse, "per a l'any 2028 estan en joc 350 milions de l'EBITDA (un 10% de la suma estimat per 2019), amb 170 milions extra potencials en depreciació i amortització d'aquests actius".

L'horitzó per a l'apagada nuclear és, en principi, el 2028. Els set reactors que estan en funcionament compleixen els 40 anys de vida útil entre el 2023 i el 2028 i les elèctriques han de demanar la renovació de llicències amb termini suficient perquè el Consell de Seguretat Nuclear emeti el seu informe sobre l'estat de la planta. Almaraz és la següent central sobre la qual han de decidir.

L'elèctrica té pendent reunir-se aquest mes amb els seus socis, Iberdrola i Naturgy, a Almaraz per decidir si sol·liciten una pròrroga del permís d'explotació de la central. El pla era tenir sobre la taula el full de ruta del Govern i decidir coneixent el que s'espera de les nuclears durant la transició energètica, però l'Executiu no va presentar el Pla abans de finalitzar l'any i, tot i que s'espera que ho faci aquest mes, encara no hi ha data definida.

Noticias relacionadas

contador