H&M ha sorprès aquest dilluns en anunciar que sortirà definitivament de Rússia per la guerra d'Ucraïna, i ara els experts creuen que no serà l'única del sector retail a fer-ho. En una anàlisi, els estrategs de Credit Suisse apunten directament la que creuen que serà la següent en fer el pas: Inditex.
- 49,82€
- -0,48%
"Amb poques perspectives de poder operar a Rússia, suposem que una sortida seria inevitable en algun moment", apunten els analistes del banc suís a l'esmentat informe, en què revelen que de totes les empreses del sector que cobreixen, la que té una exposició més significativa al país que lidera Vladimir Putin és l'espanyola, amb 515 botigues, 10.148 treballadors i aproximadament un 6% de les vendes que provenen del mercat rus.
També parla de l'elevada exposició d'Adidas (500 milions en ingressos al país, aproximadament el 3% del total) i Puma (un 3% de les vendes les hi realitza) al mercat rus. Asos i Next, per part seva, tenien vendes a Rússia, però "les seves operacions al país eren mínimes", destaca Credit Suisse.
Sobre Inditex, apunta, a més, que té molt menys inventari a Rússia que H&M, i per això "utilitzar les existències locals per finançar una sortida seria més difícil" que per a la companyia de moda sueca. I és que aquesta és precisament l'estratègia que ha fet servir H&M per poder abandonar el país deixant-ho tot tancat: venent l'inventari que té al país per finançar la indemnització dels treballadors locals i compensar els propietaris.
El cost en efectiu serà de 1.000 milions de corones, amb una amortització total de 2.000 milions de corones que inclou la reversió del guany de 353 milions de corones als comptes per cobrar el segon trimestre. "Això permet a H&M sortir de Rússia sense haver de remetre fons al país, cosa que suposem que no es pot fer a causa de les sancions", afirmen des de Credit Suisse.
GAIREBÉ 170 BOTIGUES I 6.900 TREBALLADORS
El banc suís recorda que H&M té 168 botigues a Rússia i 6.900 treballadors, i que Rússia "representa el 5% de les vendes" de la companyia, aproximadament. També destaca que Rússia, Bielorússia i Ucraïna "van representar el 10% del benefici operatiu total el 2019, encara que això exclou les assignacions de costos centrals".
El segon trimestre hi va haver una pèrdua de 228 milions de corones a Rússia, Ucraïna i Bielorússia, excloent-ne el guany d'inventari no realitzat. Tot i això, diu Credit, "això és un 1% del total d'opex, cosa que sembla molt baixa". A parer seu, "a banda de la pèrdua de rendibilitat, el principal impacte de la sortida de Rússia és la pèrdua d'un mercat clau de creixement a mitjà termini juntament amb la Xina, on creiem que el negoci està en declivi".
"Ens preguntem si les reduïdes perspectives de creixement d'H&M es reflecteixen en els múltiples actuals", conclouen aquests experts.