ep archivo - vacas
EUROPA PRESS - Archivo

Les autoritats xineses han anunciat aquest dimecres l'obertura d'una investigació antidumping sobre els productes lactis importats de la Unió Europea (UE) pel que sembla una resposta de represàlia a la decisió de la UE de restringir els vehicles elèctrics provinents de la Xina.

Recordem que la Comissió Europea (CE) va fer aquest dimarts un anunci sobre els seus aranzels a l'automòbil elèctric xinès, tot i que va revisar a la baixa els aranzels provisionals anunciats al juny. Aquests aranzels es fonamenten en la tesi que sosté Brussel·les que els fabricants xinesos reben subvencions i, per tant, tenen un avantatge "deslleial".

La Xina examinarà 20 esquemes de subsidis dels membres de la UE Àustria, Bèlgica, Croàcia, República Txeca, Finlàndia, Itàlia, Irlanda i Romania, segons un comunicat enviat aquest dimecres pel Ministeri de Comerç. La investigació, sol·licitada per dos grups industrials recolzats per l'Estat, va ser discutida a consulta amb la Comissió Europea el 14 d'agost, segons el comunicat. S'hauria de concloure en un termini de 12 mesos, però es podria estendre'n per sis més.

La investigació se centrarà en els subsidis de la UE a la producció de formatges frescos i processats, formatges blaus i altres tipus de formatges, així com productes de llet i crema.

Aquesta mesura marca la represàlia més forta de Pequín fins ara contra els aranzels sobre vehicles elèctrics imposats per Brussel·les. La Xina ja havia obert investigacions antidumping sobre el conyac francès i les importacions de porc de la UE, i ha presentat una queixa a l'Organització Mundial del Comerç.

El principal diplomàtic de la UE, Josep Borrell, ha dit en un esdeveniment al nostre país aquesta setmana que la UE “no ha de ser ingènua”, però que una guerra comercial és “potser...inevitable”.

La Comissió Europea ha afirmat que Brussel·les “pren nota” de la decisió de la Xina d'iniciar una investigació antidumping sobre certs productes lactis i analitzarà el procediment “molt de prop”.

contador