El benefici net acumulat de Cepsa fins al setembre de 2018 se situa als 659.700.000 d'euros, una xifra un 3% inferior a la del mateix període de l'any anterior, segons ha informat la companyia aquest divendres. L'impacte positiu en els resultats de l'augment de preu del cru s'ha vist parcialment compensat per l'apreciació de l'euro respecte al dòlar i per una reducció dels marges de refinació.
Durant aquest període, el preu del cru Brent, de referència a Europa, s'ha incrementat un 39% i va arribar a una cotització mitjana de 72,1 dòlars per barril, mentre que el canvi mitjà de divises el 2018 d’1,19 dòlar/euro. Per la seva banda, l'indicador del marge de refinació de Cepsa es va situar als 5,8 dòlars per barril durant els primers nou mesos del 2018, davant dels 7,8 dòlars per barril del mateix període de l'exercici anterior. D'altra banda, la ràtio d'utilització de la capacitat de destil·lació a les refineries va ser del 90%.
La petroliera explica que el benefici net ajustat dels nou primers mesos de l'any, excloent-ne els elements no recurrents i calculant la variació d'inventaris a cost de reposició ha arribat als 530.400.000 d'euros, enfront dels 692.200.000 d'euros del mateix període de l'exercici anterior.
La xifra de negoci de la companyia va arribar als 18.351 milions d'euros el setembre, un 20% superior a la del mateix període de l'any anterior. Durant aquest temps s'han dut a terme inversions per import de 1.845 milions d'euros i el deute net va arribar als 2.915 milions d'euros, amb una ràtio deute/EBITDA d’1,8.
La xifra de negoci de la companyia va arribar als 18.351 milions d'euros el setembre, un 20% superior
Entre aquestes inversions, Cepsa destaca l'acord assolit amb ADNOC en virtut del qual ha obtingut una participació del 20% d'un nou contracte de concessió en mar oberta dels camps SARB i Umm Lulu, a Abu Dhabi, per un període de 40 anys. Asseguren que aquest acord ha permès a Cepsa augmentar substancialment les reserves de petroli amb uns costos de producció estimats relativament baixos.
Durant els primers nou mesos de l'any, el deute net de la companyia s'ha incrementat en 1.113 milions d'euros per finançar les inversions de creixement dutes a terme. El palanquejament s'ha situat al 35,2%.
La producció de cru ha pujat a 86 milers de barrils per dia, xifra un 8% inferior a la del 2017, a causa principalment del natural i previst declívi de certs camps. Durant aquest període s'han comercialitzat 9,9 milions de barrils de cru, enfront dels 10,9 de l'any anterior.
"El model de negoci integrat de Cepsa ha permès assolir uns sòlids resultats i compensar en gran mesura els menors resultats de l'activitat de refinació, amb bons resultats en exploració i producció. Així mateix, també han contribuït de manera rellevant els programes d'eficiència i reducció de costos posats en marxa per la companyia durant els últims anys", afirmen des de Cepsa.
La petroliera afegeix que "durant els primers nou mesos de l'any, destaca l'activitat duta a terme el negoci d'exploració i producció, amb importants inversions, acords rellevants i adjudicacions de contractes en diferents països".