Cepsa ha estat certificada com a trader de biometà per ISCC, el programa de certificació internacional per a la producció de biomassa i bioenergia, segons ha explicat la companyia en un comunicat.
La companyia espanyola ja ha començat les operacions de trading en aquest mercat, i ha completat la primera compra de biometà a Espanya. En concret, la companyia ha adquirit 25 gigawatts hora (GWh) d'aquest gas renovable produït a la planta de Valdemingómez (Madrid) a partir de residus orgànics urbans.
L'operació, tancada aquest estiu, contempla diverses entregues que s'efectuaran fins al gener del 2025 i permet per primera vegada a Cepsa Química substituir a les seves plantes a Espanya el gas natural per biometà, aconseguint així una producció més sostenible. Segons Cepsa, el consum d'aquest biometà evitarà l'emissió de més de 4.400 tones de diòxid de carboni (CO2), quantitat equivalent a la plantació de prop de 300.000 arbres.
Alice Acuña, directora de Trading de Cepsa, ha destacat que aquesta operació permet a Cepsa avançar “en la nostra estratègia de transició energètica i descarbonització impulsant una energia sostenible que es pot emprar des de ja i que, a més,afavoreix l'economia circular a partir del tractament de residus orgànics".
Durant el cicle de vida, el biometà permet reduir més d'un 90% les emissions de CO2 respecte al gas natural. Aquest biocombustible de segona generació (2G) s'obté a partir del biogàs, que alhora es produeix mitjançant un procés natural de descomposició (digestió anaeròbia) de residus orgànics biodegradables agrícoles, ramaders, domèstics i industrials.
Posteriorment, després de la seva depuració mitjançant un procés tecnològic anomenat upgrading, es converteix en biometà. A causa de la seva similitud amb el gas natural, pot ser emmagatzemat o injectat directament a l'actual xarxa de transport gasista, sense necessitat de desenvolupar noves infraestructures.
Cepsa té l'objectiu de gestionar una cartera de projectes de 4 terawatts hora (TWh) anuals de biometà per al 2030, equivalent al consum de gas natural de 650.000 llars.
"La companyia aspira a reduir en un 55% les seves emissions de CO2 (abast 1 i 2) per al 2030, respecte al 2019, i ser neutra en carboni abans del 2050, a més de reduir la intensitat de carboni de la seva energia venuda entre un 15% i un 20% el 2030. Per assolir aquests objectius, la companyia emprarà diversos vectors energètics, entre els quals jugarà un paper fonamental el biometà”, ha afegit Cepsa.