L'operadora independent d'infraestructures de telecomunicacions sense fils Cellnex Telecom ha tancat el primer trimestre de l'any amb pèrdues de 35 milions d'euros, davant els 11 milions de guanys registrats durant el mateix període de l'any anterior, xifra que suposa una diferència del 411%. La raó no és altra que l'impacte de l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) que va escometre a les seves filials espanyoles Tradia i Retevisión, i així ho ha comunicat aquest divendres a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
- 32,45€
- 2,89%
Els ingressos de la companyia van augmentar durant aquest període un 14,8%, fins als 217 milions d'euros, davant els 189 milions registrats durant els tres primers mesos de 2017. Pel que fa al benefici brut d'explotació (EBITDA), ha arribat als 101 milions d'euros, un 20,7% més que durant el primer trimestre de l'any anterior, quan va ser de 84 milions.
A finals de març Cellnex comptava amb un total de 21.757 emplaçaments: 8.136 a Espanya, 7.990 a Itàlia i 5.631 als Països Baixos, França, Regne Unit i Suïssa
D'altra banda, el deute net registrat fins al març es va situar als 2.281 milions, un 2% més (o 44 milions més) que els 2.237 milions dels tres primers mesos de 2017, amb una ràtio anualitzat de 5,6 vegades EBITDA. L'estructura del deute de la multinacional catalana és en un 79% a tipus fix, amb un cost mitjà del deute disposat del 2,2%, i la vida mitjana és de 6,1 anys.
Així mateix, la companyia ha informat que durant el primer trimestre ha pronosticat un total de 55 milions d'euros, corresponents a l'expedient previst per 2018 i 2019, i ha remarcat que aquesta xifra suposa un "impacte no recurrent" en el resultat registrat durant aquest període.
Segons ha explicat a Europa Press el director financer de Cellnex Telecom, José Manuel Aisa, es tracta d'unes "pèrdues bones" tant per l'empresa com per als treballadors, que es poden acollir de manera voluntària a un pla de baixes incentivades o un pla de prejubilacions. "Són pèrdues que indiquen que l'empresa va en una direcció de creació de valor per a l'accionista", ha manifestat a l'agència de notícies, subratllant que la multinacional catalana ha optat per concentrar aquesta provisió extraordinària durant el primer trimestre del 2018, malgrat que sigui un ERO que es desenvolupa durant dos anys.
Cellnex ha indicat que el resultat net comparable va tancar fins al març en 11 milions d'euros, en línia amb el tancament del mateix període de 2017 i absorbint l'efecte de majors amortitzacions (+30%) i costos financers (+51%), que estan associats amb el creixement del grup i la consegüent ampliació del perímetre. Segons Aisa, es tracta d'un "bon trimestre" tant pels resultats de l'EBITDA com pels ingressos.
INVERSIONS
Les inversions operatives durant els primers tres mesos de 2018 van arribar als 37 milions d'euros, majoritàriament destinades al manteniment de la capacitat instal·lada i a inversions vinculades a generació de nous ingressos i millores en l'eficiència. El 31 de març de 2018, Cellnex comptava amb un total de 21.757 emplaçaments: 8.136 a Espanya, 7.990 a Itàlia i 5.631 als Països Baixos, França, Regne Unit i Suïssa, als quals se sumen 1.363 nodes -DAS i 'small cells' o micro cel·les- i que han crescut un 20% aquest trimestre respecte al mateix període de l'any anterior.
Així mateix, un 47% dels ingressos i un 50% de l'EBITDA es generen fora del mercat espanyol -durant el primer trimestre del 2017 va ser del 39% per tots dos-, i Itàlia és el segon mercat més important amb un 29% dels ingressos.
Per línies de negoci, els serveis d'infraestructures per a operadors de telecomunicacions mòbils van elevar la seva aportació als ingressos totals fins al 64% amb 139 milions d'euros, un 28% més respecte al primer trimestre de 2017. És més, l'activitat d'infraestructures de difusió va aportar un 27% dels ingressos amb 58 milions d'euros, mentre que el negoci centrat en les xarxes de seguretat i emergència i solucions per a la gestió intel·ligent d'infraestructures urbanes va aportar un 9% dels ingressos amb 19 milions d'euros.
AMPLIACIÓ DE PERÍMETRE
En un comunicat del que es fa ressò Europa Press, el president i conseller delegat de Cellnex, Tobias Martínez, ha destacat que "aquest primer trimestre de 2018 continua mostrant creixements absoluts de dos dígits en ingressos, EBITDA i flux de caixa lliure i recurrent; reflex, d'una banda de l'ampliació de perímetre, significativa en relació al mateix trimestre del 2017 ja que recull ja impactes positius de la integració de nous actius de Bouygues a França, de Sunrise a Suïssa i d’Alticom a Holanda".
Cellnex proposarà a la junta d'accionistes que se celebrarà el 31 de maig l'ampliació del nombre de consellers de 10 a 12
I ha afegit que les xifres reflecteixen d'altra banda "la consistència del creixement orgànic -a perímetre constant-, que segueix ferm al 4% en l'increment del nombre d'equips desplegats en els nostres emplaçaments, i un 3% en relació a la ràtio de clients també per emplaçament".
Cellnex ha comunicat que el consell proposarà a la junta general d'accionistes, que se celebrarà el proper 31 de maig a Madrid, l'ampliació del nombre de consellers de 10 a 12, i que plantejarà la designació d'Anne Bouverot i María Luisa Guijarro com noves conselleres en qualitat d'independents.
L'empresa ha recalcat que amb aquesta ampliació l'òrgan directiu comptarà amb set consellers independents, fet que suposarà un pes de gairebé el 60% del total, i amb tres dones, que representaran el 25%. Aisa ha assegurat que Cellnex "guanya en dues dimensions" amb aquest canvi, ja que ha apuntat que s'augmenta tant el nombre d'independents com la presència de dones.