"L'impost a la banca a Espanya té un impacte per a BBVA de 285 milions d'euros el 2023. Considero que és contraproduent per a l'economia. Els bancs juguem un paper important a canalitzar l'estalvi cap a la inversió productiva i seguim defensant que no té gaire sentit. L'impost dificulta que canalitzem el crèdit i posar-hi un impost no ajuda a fomentar la inversió".
- 9,17€
- -0,91%
Són les paraules de Carlos Torres Vila, president de BBVA, durant la roda de premsa de l'entitat per presentar els seus resultats del quart trimestre i del conjunt del 2023. "Les nostres previsions per al 2024 és que serà millor que el 2023", ha afegit el dirigent .
Sobre l'impost, ha considerat que "nosaltres defensem que no es continuï aplicant", tot i que ha reconegut que "es poden prendre mesures per mitigar el seu impacte", com ha passat a Itàlia, que també serien benvingudes pel sector.
Segons la seva opinió, "Espanya necessita fomentar la inversió" per impulsar el seu creixement als propers anys en àrees com la "descarbonització i la intel·ligència artificial".
També ha valorat que "en la demanda i l'oferta d'inversió és vital generar un marc de confiança que permeti que la inversió privada es pugui materialitzar".
Sobre la remuneració a l'accionista, ha indicat que "el nostre objectiu és tornar l'excés de capital als accionistes al llarg del temps, com hem fet als últims anys".
Preguntat sobre fins quan seguirà el banc recomprant accions, ha explicat que "ho farem fins que considerem que el valor intrínsec de l'acció se situa per sota de la valoració del mercat".
En aquest sentit, ha afegit que "els bancs nord-americans segueixen recomprant accions fins i tot encara que el seu valor borsari superi el seu valor comptable, cosa que és ben rebuda pels inversors. Pensem que encara hi ha recorregut per seguir recomprant".
Sobre la participació en Telefónica i l'entrada d'inversors saudites i del govern espanyol al capital, ha assenyalat que "estem còmodes amb la nostra participació financera i l'entrada d'inversors reflecteix el potencial de la companyia".
En ser qüestionat sobre possibles operacions corporatives, ha indicat que "sempre analitzem les opcions, però emfatitzem el nostre creixement orgànic".
Sobre Turquia, ha comentat que "és una franquícia que ens ha aportat més de 500 milions d'euros al benefici, però en una situació d'estabilització econòmica i de la inflació, pot guanyar 2.000 milions. Però això requereix un període de normalització d'un parell d'anys".
A Argentina, ha emfatitzat que "la perspectiva és molt incerta, i cal veure l'impacte de les noves mesures econòmiques que vol aplicar el Govern, amb unes taxes d'hiperinflació molt elevades".
Per part seva, el conseller delegat de BBVA, Onur Genç, ha assenyalat que "tenim ja 400.000 clients a Itàlia, i crec que podem dir que, per a finals del 2024, en tindrem ja 600.000. Estem veient la possibilitat d'ampliar-ho a altres dos països durant els propers un o dos anys”.