ep carlos ghosn 20190404095209
NISSAN - Archivo

Un vol privat que va costar 350.000 dòlars. Aquest va ser el mitjà utilitzat per l'expresident de Nissan, Carlos Ghosn, per la seva fugida des d'Osaka (Japó) a Istambul (Turquia) el passat 29 de desembre.

Segons les informacions publicades per CNBC, una empresa cotitzada a Dubai va acordar pagar aquesta quantitat a MNG Jet per dos vols: un de Dubai a Osaka i un altre des d'allí a Istanbul. Ho va fer en un Bombardier Global Express, un avió privat prou gran com per transportar grans caixes, incloent-hi una en què Ghosn suposadament es va amagar per al vol del Japó a Turquia, segons va publicar The Wall Street Journal.

MNG Jet, que opera l'avió, ha negat tenir coneixement que Bombardier seria usat per ajudar a Ghosn a saltar sota fiança. A més, el nom de l'expresident de Nissan no figura en cap dels documents necessaris per llogar l'avió, però, MNG Jet ha presentat una denúncia penal contra un dels seus empleats, Okan Kosemen, pel seu paper en ajudar amb l'escapada de Ghosn. "Estava espantat. Vaig agafar un home d'un avió i el vaig posar en l'altre a l'aeroport. No sabia qui era", va dir Kosemen en un comunicat a les autoritats.

Ghosn, que va estar sota arrest al Japó durant més d'un any, ha dit poc sobre com va poder organitzar la seva fugida. Dos dies després d'aterrar a Beirut i anunciar que estava escapant de la persecució política, va emetre una segona declaració que deia: "Jo només vaig organitzar la meva sortida".

ORDRE D'ARREST SOBRE LA SEVA DONA

Fiscals de Tòquio han aconseguit aquest dimarts una ordre d'arrest contra la dona de Ghosn, segons informa l'agència de notícies Kyodo. L'equip d'investigació de la Fiscalia ha indicat que la dona de Ghosn, Carole, hauria realitzat fals testimoni quan va comparèixer com a testimoni davant del Tribunal de Districte de Tòquio el passat mes d'abril. La dona deu ser al costat de l'empresari actualment al Líban.

D'altra banda, el Tribunal de Districte de Tòquio ha decidit renunciar a la fiança de 1.500 milions de iens (uns 12.360.000 d'euros) dipositada davant seu per Ghosn, després que aquest hagi violat les condicions de la seva llibertat condicional i fugit del país sense permís. La suma, que seria la major fiança fins a la data al Japó, passarà ara a engrossir les arques de l'Estat, segons informa Kiodo, que cita fonts oficials.

Ghosn, acusat de diversos delictes financers, ha assegurat que ni la seva dona ni ningú més de la seva família li va ajudar en aquesta fugida, que ha dit haver gestionat "sol". "Vaig organitzar sol la meva sortida. La meva família no hi va jugar cap paper", ha assenyalat en un comunicat publicat divendres.

L'expresident de Nissan-Renault-Mitsubishi, de nacionalitat francesa, libanesa i brasilera, va ser detingut el novembre de 2018 per amagar part dels seus ingressos i per traslladar a l'empresa automobilística les pèrdues de les seves inversions personals. Estava en llibertat sota fiança des d'abril de 2019 i el seu judici estava previst per a l'abril de 2020. El 30 de desembre, va fugir del Japó rumb al Líban en un avió privat. Ghosn hauria sortit amagat a la caixa d'un instrument musical aprofitant la festa nadalenca celebrada a casa de Tòquio.

La Fiscalia libanesa ha rebut ja un avís vermella d'Interpol que sol·licita l'arrest del magnat, mentre que el govern gal ja ha suggerit que no l'extradirà en cas que arribi a França.

contador