ep consejero delegadocaixabank gonzalo gortazar 20180727130502
CAIXABANK

Un banc i una empresa industrial són diferents i també ho és el seu comportament davant la inestabilitat. Així ho ha defensat Gonzalo Gortázar, conseller delegat de CaixaBank, al Congrés. Tot i que no s'ha pronunciat sobre si l'entitat tornarà a Catalunya després de canviar la seva seu social i fiscal l'any passat, ha explicat que no es pot esperar el mateix comportament davant d'una situació d'inestabilitat d'un banc que d'altres empreses.

  • 5,23€
  • -4,32%

Dimarts es coneixia que Agbar, una de les companyies que va abandonar Catalunya en el marc de la inestabilitat generada després de l'1-O, tornava a situar el seu domicili social a Barcelona en considerar que ja hi ha "estabilitat". És la primera empresa que pren aquesta decisió, alhora que la sortida d'empreses de Catalunya es va triplicar durant el segon trimestre d'aquest any.

Gortázar ha defensat que la decisió de sortir de Catalunya va ser presa per motius "estrictament professionals" per part del consell d'administració de CaixaBank "amb llàstima", però buscant "l'interès dels dipositants, els clients, els empleats i els accionistes". "No hi va haver cap influència política", ha afegit.

El primer executiu de l'entitat ha explicat que el banc va actuar d'aquesta manera en veure "començar a esquerdar la confiança dels clients", que van treure els seus dipòsits del banc. "Un banc, sense la confiança dels seus clients, no pot operar", ha defensat.

En la seva opinió, la banca és un sector en què "la importància de l'estabilitat és crítica". Per això, "no podem esperar el mateix comportament d'una entitat bancària davant d'una situació d'inestabilitat que d'altres empreses".

En tot cas, Gortázar no es penedeix que CaixaBank reubicarà la seva seu social fora de Catalunya, concretament a València. "Si haguéssim de tornar a afrontar-la (la mateixa situació), el consell arribaria a les mateixes conclusions", ha afirmat.

AMB LA TAXA TOBIN "EL CAPITAL SE’N VA"

A Gortázar no li sembla "just" que un impost destinat a finançar el sistema de pensions es dirigeixi al sector bancari, principalment perquè la majoria de les entitats que van rebre els ajuts ja no existeix. "Els que paguem l'impost no som els culpables (de la crisi)", ha indicat.

"No ha entrat diners dels contribuents a la nostra butxaca. Han sortit 4.300 milions d'euros de La Caixa. El rescat no correspon pagar-lo a les entitats que no han estat les problemàtiques", ha apuntat.

Per això, a Gortázar no li sembla "lògic" implantar un impost a la banca "ni pel passat ni pel futur", més quan "la rendibilitat encara no és suficient per cobrir el seu cost de capital". "Amb una perspectiva de rendibilitat encara feble no em sembla oportú penalitzar la banca", ha resumit.

Més concretament, pel que fa a la taxa Tobin, la nova idea del Govern després de renunciar a un impost genèric per a la banca, Gortázar ha explicat que si es busquen rendes molt elevades per al capital, "el capital se'n va i la recaptació baixa".

En la seva opinió, és just que pagui més el que més té, però només al món de les persones físiques, no al de les jurídiques, ja que, en cas contrari, s'incentiva que les empreses siguin petites.

Noticias relacionadas

contador