CaixaBank ha presentat aquest dimarts el seu Pla Estratègic 2022-2024, les línies fonamentals del qual per als propers anys són continuar elevant la qualitat de servei al client, impulsar el creixement del negoci, enfortir el lideratge en el segment de particulars, convertir-se en el primer banc de més empreses, i consolidar-se com a referent en sostenibilitat del mercat europeu.
- 5,61€
- 2,07%
Amb aquest nou full de ruta per als propers exercicis, CaixaBank pretén generar "una rendibilitat atractiva" per als accionistes recolzada en un augment dels ingressos i uns costos neutralitzats després de la reducció que s'ha emprès el 2022 per la captura de les sinèrgies després de la fusió amb Bankia.
El Pla té com a objectiu per a finals del 2024 una generació de capital d'aproximadament 9.000 milions d'euros, una quantia que inclou els 1.800 milions de la recompra d'accions que es repartiran aquest any, els dividends i el capital CET1 per sobre del 12%.
El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha assenyalat que el Pla Estratègic “posa el focus al client, en desenvolupar les millors propostes oferint una excel·lent qualitat de servei. Amb el lema 'A prop dels nostres clients' volem emfatitzar la proximitat com la característica diferencial en la forma de relacionar-nos-hi”.
Per la seva banda, el conseller delegat, Gonzalo Gortázar, ha destacat que “els nostres objectius per als propers 3 anys se centren a impulsar el creixement dels nostres ingressos; mantenir i continuar potenciant el millor model de relació omnicanal amb els nostres clients; i consolidar CaixaBank com el grup financer de referència a Europa pel nostre compromís social i mediambiental”.
CaixaBank ha subratllat que el nou Pla manté el compromís amb la societat, amb un model de banca únic, i amb l'objectiu d'oferir "el millor servei a cada perfil de client" per aportar solucions a tots els àmbits, promoure la inclusió financera i liderar limpacte social positiu.
Al seu primer Pla Estratègic després de les integració de Bankia, l'entitat ha indicat que afrontarà aquest període des d'un "excel·lent punt de partida", com a banc líder a Espanya, amb més escala, amb una estructura més senzilla i més sòlida, i amb un "significatiu potencial de rendibilitat" en un context en què queden enrere els tipus d'interès negatius.
A Espanya, el Pla planteja enfortir el lideratge al mercat de particulars elevant la penetració de productes i serveis de la base de clients i evolucionant l'oferta per fer un salt en la construcció de les experiències dels clients, amb l'impuls d'ecosistemes específics com el sènior, MyHome i Wivai.
Per oferir la millor experiència del client, CaixaBank ha explicat que consolidarà el model d‟oficina Store a la xarxa urbana; es mantindrà la presència a la xarxa rural, i es potenciarà l'atenció remota (inTouch) i digital (Now, imagin) per impulsar la captació i vendes digitals a retail i empreses.
En la transició energètica d'empreses i particulars, CaixaBank vol mobilitzar 64.000 milions d'euros en finançament sostenible mitjançant l'impuls de diverses iniciatives centrades en l'oferta de productes, l'assessorament ASG, la conscienciació i la formació.
RENDIBILITAT I MOROSITAT
Els plans inclouen un avenç dels ingressos a un ritme del voltant del 7% entre el 2022 i el 2024, gràcies a l'alça que registraran els ingressos per l'activitat d'assegurances (+10%) i una evolució moderada de les comissions (+2%) . Amb això, el marge d'interessos pujarà un 8% recolzat al nou entorn de tipus d'interès.
La rendibilitat (ROTE) se situarà per sobre del 12%, fet que suposa pràcticament duplicar els nivells actuals. Tot això permetrà "millorar de manera consistent" la seva ràtio d'eficiència fins a situar-la per sota del 48%, des del 58% en què es trobava al tancament del 2021, ha explicat el banc.
El control de la morositat és un altre dels pilars en què s'assenta el Pla Estratègic de CaixaBank per als propers exercicis. D'aquesta manera, la ràtio de morositat baixarà per sota del 3% en finalitzar l'exercici 2024, ha anticipat.
SOLVÈNCIA
Pel costat de la solvència, CaixaBank té com a objectiu situar el capital de màxima qualitat CET1 al rang entre l'11% i el 12%.
Així mateix, un dels objectius principals de l'entitat per a aquest trienni és "aplicar una política atractiva de remuneració als accionistes". La seva previsió és generar uns 9.000 milions de capital. En aquesta quantia s'inclouen els dividends (amb un payout superior al 50%), el lliurament de 1.800 milions corresponents al pla de recompra d'accions anunciat avui i l'excés de capital sobre el 12%.
CaixaBank ha subratllat que aquesta estratègia de retribució als accionistes reverteix directament la societat, atès que el 30% de les quanties repartides les ingressa la Fundació 'la Caixa' -el pressupost del 2021 del qual va ser de 510 milions-; un altre 16% pararà a l'Estat, a través del FROB, i un altre 28%, al voltant de 646.000 petits accionistes el 31 de març.