- Les accions del banc cotitzen amb descensos de més del 3% i encapçalen les pèrdues de l'IBEX
- CaixaBank realitza l'operació davant el procés de compra de BPI, del qual ja és accionista majoritari
CaixaBank s'ha convertit en el gran protagonista de la setmana en col·locar un 9,9% del seu capital entre inversors qualificats amb l'objectiu de reforçar la seva solvència davant el procés de la compra del banc portuguès BPI. El banc ha aconseguit així 1.322 milions d'euros amb la venda de 585 títols que tenia en autocartera.
- 5,59€
- 1,27%
- 11.672,60
- -0,36%
Les accions de l'entitat cotitzen amb descensos de més del 3%, encapçalen les pèrdues de l'IBEX-35, i s'acosten als 2,26 euros amb què va concretar l'operació. En un any difícil per al sector, davant les polítiques expansives dels bancs centrals que redueixen a mínims històrics els tipus d'interès i ofeguen la rendibilitat del negoci, els títols de CaixaBank es deixen un 29%.
Sembla que l'operació pública d'adquisició (OPA) sobre el banc portuguès BPI, que semblava haver-se eternitzat, podria concloure aviat, fet que ha precipitat els moviments de CaixaBank desembocant en dues jornades d'autèntic frenesí per als seus executius i per a les seves accions.
Dimecres la junta de BPI va prendre per fi una decisió sobre un dels requisits del banc espanyol perquè l'OPA es dugui a terme, i que la mantenia bloquejada des que es va anunciar oficialment a l'abril. Els accionistes de l'entitat portuguesa van aixecar la restricció de vot del 20%. El pas següent de CaixaBank va ser millorar la seva oferta de compra des d'1,113 euros fins a 1,134 euros per cada títol de BPI.
El banc espanyol és propietari d'un 45,2% de BPI, de manera que podria haver de desemborsar fins a 900 milions d'euros pel 54,8% restant, en el cas que l'OPA tingués un 100% d'acceptació. Feia l'efecte que aquesta inversió era un desafiament davant les necessitats de complir els requisits de solvència i no veure deteriorada la salut del balanç.
COL·LOCACIÓ ACCELERADA
CaixaBank ha dut a terme una col·locació accelerada de 585 milions de títols conduïda per JP Morgan i Morgan Stanley
Els executius del banc presidit per Jordi Gual han treballat a contrarellotge les últimes hores. Les accions pujaven ahir un 2%, en línia amb la sessió alcista de l'IBEX-35, fins que van començar a circular en el mercat especulacions sobre que pogués llançar una ampliació de capital de 1.400 milions d'euros per finançar la compra de BPI. Les accions es van capgirar ràpidament i van passar a cotitzar amb descensos del 3%. Tres minuts abans del tancament la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va decidir suspendre la cotització.
Instants després, a les 17.39 hores, CaixaBank es va pronunciar mitjançant un fet rellevant enviat a la CNMV. No hi ha ampliació de capital, sinó que el banc va decidir vendre un 9,9% del seu capital que tenia en autocartera. Una col·locació accelerada de 585 milions de títols conduïda per JP Morgan i Morgan Stanley, que es va resoldre aquest mateix dijous durant la tarda. "I amb una sobredemanda que ha permès tancar-la ràpidament", destaquen a Bolsamanía fonts coneixedores de l'operació.
El banc va trigar tot just sis hores a tancar l'operació, entre el moment en què va anunciar les seves intencions, al tancament del mercat, i va confirmar que l'havia culminat. A les 23.10 hores va enviar un fet rellevant en el qual comunicava "els termes i les condicions definitius de la col·locació privada d'accions pròpies". La venda es va tancar a 2,26 euros per acció, xifra que suposava un descompte del 3,67% sobre els 2,346 euros als quals cotitzava quan va ser suspesa. L'import total que ingressarà és de 1.322,1 milions d'euros.
Els títols s'han col·locat entre inversors qualificats. La mateixa entitat ha detallat que han entrat "dos inversors institucionals amb vocació de permanència" amb una inversió aproximada de 380 milions d'euros. És a dir, s'han apropiat d'una participació propera al 3% del capital de l'entitat.
REQUISITS DE SOLVÈNCIA
L'entitat planteja aquesta venda per seguir complint un dels objectius del seu pla estratègic, consistent en mantenir un capital de nivell 1 ordinari (CET1) totalment cobert (fully loaded), que és el que exigirà Basilea III des de 2019 i que ja actua com referència per al mercat, situat entre l'11% i el 12%.
A finals de juny, el capital CET1 fully loaded de l'entitat se situava en l'11,5%. L'adquisició de BPI ho reduiria per sota de l'11%, però els diners de la col·locació d'aquests 585 milions de títols l'ha d'elevar per sobre fins i tot del 12% malgrat el preu al qual els ha venut finalment (2,26 euros davant els 2,42 euros als quals va tancar dimecres) i encara que aconsegueixi el 100% del banc portuguès.
Fonts del mercat subratllen la sobredemanda amb què ha comptat l'operació
PAGAMENT DE DIVIDEND
A més, l'entitat ha comunicat, mitjançant un altre fet rellevant a la CNMV, la distribució d'un dividend a compte dels beneficis nets de l'exercici 2016. La quantitat bruta per acció del dividend és de 0,03 euros i es pagarà el proper 30 de setembre, quan es determina si els titulars inscrits tenen dret a percebre el dividend el dia anterior (29 de setembre). D'altra banda, la data a partir de la qual les accions es negociaran sense dret a percebre el dividend és el 27 de setembre del 2016.
Aquest dividend s'emmarca dins de la política de retribució a l'accionista per a l'exercici 2016 de distribuir un import en efectiu, igual o superior a un 50% del benefici net consolidat, mitjançant tres pagaments en efectiu i un en modalitat "Dividend / Acció" amb periodicitat trimestral.
CREDIT SUISSE DEMANA "PRECAUCIÓ" AMB CAIXABANK
El valor ha perdut la meitat del seu valor en dos anys, i les firmes d'inversió segueixen sense veure clar invertir en aquest títol. Credit Suisse ha elevat el preu objectiu fins als 2,20 euros, des dels 2 euros previs, però manté la seva recomanació "neutral" en el valor. La firma suïssa segueix veient riscos en la situació del banc espanyol, i demana precaució davant els últims moviments corporatius.
Tècnicament, els moviments abruptes d'aquesta setmana no canvien res. Ni la recuperació d'un terç del seu valor des dels mínims anuals ni les caigudes d'ahir i avui. "Els títols de CaixaBank s'estan quedant clarament endarrerits i, a més, es troben degotant a la baixa les últimes dues setmanes". assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. "A la vista del gràfic setmanal (després del text) podem veure com tot i l'important rebot des de mínims anuals, superior al 30%, seguim sense observar cap senyal de canvi de tendència (o figura de canvi) que ens convidi a ser més optimistes amb el títol", afegeix l'expert.
"Aquesta arribarà al seu moment, no ho dubtin, però la recent debilitat d'aquest títol en comparació de la mitjana del sector resulta a hores d'ara preocupant", confirma Rodríguez. Dins dels nivells de suport que cal vigilar en l'acció el primer d'ells està en els 2,26-2,27 euros i per sota dels 2,08 euros. Com zones de resistència més immediates són els 2,56 i els 2,61 euros.
Gràfic setmanal de les accions de CaixaBank