- A l'abril de 2014, l'entitat catalana va canviar els seus estatuts per ampliar el seu àmbit d'actuació a "tot el territori"
CaixaBank mou fitxa. Mentre els empleats del segon banc d'Espanya per volum d'actius es manifestaven davant els seus emblemàtiques oficines de l'avinguda Diagonal, en repulsa a les càrregues policials de l'1-O, als despatxos es cuinava un comunicat intern en què Jordi Gual deixa patent la seva determinació per prendre "les decisions que s'hagin de prendre" davant la tempesta perfecta desfermada a Catalunya.
- 5,23€
- -4,32%
Al text, revelat per 'Servimedia', l'entitat amb seu a Barcelona ha traslladat als seus empleats que la prioritat de CaixaBank "és protegir els interessos dels seus clients, accionistes i empleats i garantir la seguretat dels dipòsits". Al mateix document, l'entitat es refereix al "respecte" al dret de vaga i manifestació dels seus empleats.
Al comunicat, el president del banc català també subratlla que això serà el que guiï les "decisions futures" en el cas que haguessin de prendre. I no s'acaba aquí, el text es refereix específicament a la "integritat dels dipòsits" que deixa la porta oberta a un canvi de seu a una altra ciutat espanyola en cas que el Govern de la Generalitat cremi les seves últimes naus i declari unilateralment la independència. En aquest cas, hauria de buscar una nova llar per garantir seguir tenint accés a la liquiditat del Banc Central Europeu (BCE).
El 2014 l'entitat va modificar els seus estatuts en què va definir formalment "tot l'Estat" com l'àmbit territorial de les seves actuacions
Aquest moviment seria fàcil i ràpid per a l'entitat que pilota Gonzalo Gortázar. El 2014, abans de la consulta sobiranista que l'expresident de la Generalitat, Artur Mas, va convocar el 9 de novembre, l’entitat ja va assegurar estar preparada per a una eventual ruptura institucional. A finals d'abril d'aquest any i sota la presidència d'Isidre Fainé, va modificar els seus estatuts en què es va definir formalment "tot l'Estat" com l'àmbit territorial de les seves actuacions. Això sí, sense renunciar a una "especial dedicació a Catalunya". A més, va deixar de garantir-se que "en qualsevol cas" la seva seu social hagi de ser sempre a Barcelona.
Fa més de tres anys es va aprofitar el canvi jurídic de la institució de caixa d'estalvis a entitat bancària, però a ningú se li va escapar, en un altre moment de màxima tensió a Catalunya, que, després de 110 anys d'història, CaixaBank va renunciar al fet que fos el territori català que guiés les seves actuacions. El xoc de trens d'aquest moment va propiciar el gir de timó i la terrible col·lisió d'aquest 2017 podria acabar materialitzant el canvi.
CORRALITO?
El trasllat de l'entitat financera, però, només protegiria els fons dels clients de fora de Catalunya. A la regió, l'escenari que es podria desencadenar és el temut 'corralito financer' que el Govern català podria decretar per prevenir les sortides massives de capitals.
Per ara, aquest cas és pura especulació, però fonts internes del sector relaten a 'Bolsamanía' que les retirades de dipòsits de les entitats catalanes són el plat amarg amb què han de bregar des de fa alguns dies. El sector ha guardat silenci per evitar despertar la psicosi, però el comunicat filtrat de CaixaBank obre la pitjor de les caixes de Pandora i proclama als quatre vents el que fins fa escassos dies es deia amb la boca petita.
No va ser així el 2015. Abans de les eleccions autonòmiques del 27S, la banca va subscriure un comunicat conjunt del qual es va desmarcar Caixa d'Enginyers i Triodos, per exemple, en què advertien amb "reconsiderar la seva implantació" a Catalunya si es produïa la independència. La votació, a la qual es va voler imprimir caràcter de plebiscit, va provocar que la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (Ceca) i l'Associació Espanyola de Banca (AEB) fessin una crida conjunta "per preservar l'ordre constitucional i la pertinença a la zona euro del conjunt d'Espanya".
En aquesta ocasió, i davant l'amenaça que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, pugui declarar la independència en qüestió de dies, el pitjor dels desenllaços pot donar-se a la banca catalana.