BBVA ha liderat els descensos aquest dilluns a l'IBEX-35 (-4,18%, 6,32 euros) després de conèixer el resultat de les eleccions presidencials de Turquia. Recordem que el banc té una presència important al país a través de la seva entitat Garanti.
- 9,43€
- 0,55%
Les conclusions dels comicis, de moment, en són dues. La primera, que hi haurà segona volta el 28 de maig que ve en què s'enfrontaran l'actual president, Recep Tayyip Erdogan, i el líder de l'oposició, Kemal Kilicdaroglu, en no haver aconseguit cap dels dos el llindar del 50% necessari per evitar-la.
La segona, que l'actual president surt amb avantatge per a aquesta propera trobada després d'haver aconseguit una xifra superior als 2 milions de vots per sobre del seu opositor. Aquest darrer aspecte ha estat una sorpresa respecte al que anticipaven els sondejos, que donaven un avantatge al voltant del 5% a Kilicdaroglu.
Els primers resultats de dilluns mostren Erdogan amb el 49,3% dels vots, mentre que Kilicdaroglu obtindria el 45% dels suports. S'han escrutat més del 98% de les urnes.
"El terratrèmol del mes de febrer, les deficiències en la construcció d'habitatges, una reacció governamental titllada d'insuficient i l'elevada inflació no fan efecte i Erdogan torna a guanyar les eleccions després de 20 anys al poder", comenten els experts de Bankinter. "Es manté la incertesa política fins que se celebri la segona volta electoral el proper dia 28 de maig. Erdogan perd suports i suposa una incertesa negativa a curt termini", afegeixen.
Després de conèixer-ne el resultat, la lira turca es va mantenir prop de mínims de dos mesos, els bons sobirans en dòlars van caure i el cost d'assegurar l'exposició al deute del país es va disparar. La lira cotitza als 19,65 per dòlar després d'assolir els 19,70 durant les primeres operacions, el nivell més baix des del mínim històric de 19,80 aconseguit el març d'aquest any després dels devastadors terratrèmols.
Els analistes indiquen que, si Erdogan resulta reelegit, probablement intentarà perllongar les seves polítiques actuals poc ortodoxes fent tot el possible. També assenyalen que possiblement la victòria complicarà la relació de Turquia amb Occident, fins i tot amb altres membres de l'OTAN.
"Erdogan seguiria traçant un rumb cada cop més independent en política exterior, a més de continuar amb les seves polítiques econòmiques poc ortodoxes", assenyala Lizzy Galbraith, economista política d'abrdn.
L'oposició ha promès revertir les polítiques d'Erdogan i tornar a la política ortodoxa. Una victòria de Kilicdaroglu suposaria la tornada a un enfocament fiscal més favorable per al mercat, amb un reajustament parcial cap a Occident en política exterior, afegeix l'experta d'abrdn.