• També vol saber si la transacció reduiria o no la competència en mercats com el dels pesticides o les llavors
ep comision europea 20170228172903
EUROPA PRESS

La Comissió Europea ha anunciat aquest dimarts l'obertura d'una investigació en profunditat per analitzar si la compra de Monsanto per part del grup químic i farmacèutic alemany Bayer compleix amb la legislació comunitària i si la transacció reduiria la competència en mercats com el dels pesticides o les llavors.

  • 25,62€
  • -0,99%
  • 127,95$
  • 0,02%
L'operació crearia l'empresa integrada més gran del món als mercats dels pesticides i llavors

En un comunicat, Brussel·les ha destacat que l'operació crearia l'empresa integrada més gran del món als mercats dels pesticides i llavors. En concret, combinaria "dos competidors amb carteres líders en herbicides no selectius, llavors i propietats i agricultura digital".

A més, l'Executiu comunitari ha subratllat que aquesta adquisició tindria lloc en un mercat que "a escala global ja està concentrat, com il·lustren les fusions recents entre Dow i DuPont i Syngenta i ChemChina".

En concret, Brussel·les sospita que l'adquisició podria incrementar els preus i reduir la qualitat, la innovació i la llibertat d'elecció d'una sèrie de mercats. Entre els dubtes "preliminars" es troben els efectes sobre els mercats de pesticides, llavors i el de propietats de plantes, com altura o tolerància a herbicides, que poden ser desenvolupades en laboratoris.

La comissària de Competència, Margrethe Vestager, ha assenyalat que es tracta de productes que són "essencials" per als agricultors i els consumidors. "Necessitem assegurar una competència efectiva de manera que els agricultors puguin tenir accés a productes innovadors, millor qualitat i també a comprar productes a preus competitius", ha indicat la danesa. "I al mateix temps, mantenir un entorn en què les companyies puguin innovar i invertir en productes millorats", ha afegit Vestager.

PRINCIPALS PREOCUPACIONS

Pel que fa als pesticides, la Comissió veu problemes en què Bayer produeixi glufosinat d'amoni, un dels pocs herbicides no selectius que són una alternativa al glifosat, produït per Monsanto. L'avaluació preliminar de Brussel·les ha determinat que hi ha un nombre "limitat" de competidors en aquest camp capaços de descobrir nous ingredients actius i desenvolupar noves formulacions.

Així mateix, l'Executiu comunitari investigarà les activitats de Monsanto en productes pesticides biològics que competeixen amb la cartera de Bayer en productes pesticides químics, així com el solapament de les activitats en productes que combaten l'àcar Varroa, un paràsit que afecta la colònia d'abelles a Europa.

En relació al sector de les llavors, la Comissió Europea afirma que les dues societats tenen una "alta quota combinada" en una sèrie de mercats de llavors vegetals, en què alguns dels seus productes competeixen entre ells. També ressalta que les dues empreses són "importants" propietaris de patents de llavors de cotó per competidors a Europa i inverteixen en recerca i desenvolupament de programes per a blat.

Finalment, l'Executiu comunitari assenyala que Monsanto té una posició dominant en diversos mercats mundials de desenvolupament de característiques de plantes en laboratori. Bayer, afegeix, és un dels seus pocs competidors en aquest camp i ha desenvolupat propietats de tolerància a herbicides alternatives a les de Monsanto, de manera que estudiarà si la compra reduiria la competència.

LES PROMESES DE LES EMPRESES NO HAN CONVENÇUT BRUSSEL·LES

Tant Bayer com Monsanto han presentat una sèrie de compromisos a la Comissió Europea des que la transacció va ser notificada el 30 de juny

Tant Bayer com Monsanto han presentat una sèrie de compromisos a la Comissió Europea des que la transacció va ser notificada el passat 30 de juny. No obstant això, Brussel·les considera que són "insuficients" per "descartar amb claredat els seus seriosos dubtes sobre la seva compatibilitat" amb la regulació europea.

L'Executiu comunitari ha indicat, a més, que, a causa de l'enfocament mundial de les activitats de les dues companyies, està cooperant amb altres autoritats de competència, com les dels Estats Units, Austràlia, Brasil, Canadà i Sud-àfrica. La Comissió Europea disposa ara de 90 dies laborables, fins el 8 de gener de 2018, per prendre una decisió al respecte, tot i que ha subratllat que l'obertura de la investigació en profunditat no prejutja el seu resultat final.

Noticias relacionadas

contador