• La Unió Europea vol tenir més control sobre els serveis d'empreses com Facebook i Microsoft
  • La CE anunciarà al setembre els canvis, apunta el Financial Times

Brussel·les pretén avançar en la regulació sobre els anomenats serveis 'over-the-top' (OTT), que s'ofereixen a Internet i que són independents dels operadors de xarxa. És per això que la Comissió Europea (CE) preveu incrementar a partir de setembre els seus controls sobre serveis com Whatsapp i Skype, mitjançant una nova regulació que buscarà que les grans d'Internet acatin "les disposicions de seguretat i confidencialitat" exigides, segons el Financial Times.

Segons uns documents interns als quals ha tingut accés el diari anglès, la CE anunciarà al setembre una revisió de les normes europees sobre telecomunicacions, que intentarà reforçar la regulació sobre aquests serveis en línia, dins de la recerca europea per intentar equiparar el tractament d'aquestes empreses al de les empreses de telecomunicacions tradicionals, amb més restriccions.

MÉS CONTROL SOBRE ELS SERVEIS EN LÍNIA

Segons apunta el FT, la iniciativa de Brussel·les és un senyal que des d'Europa es vol tenir un major grau de control sobre les empreses de serveis OTT com ara Microsoft (que posseeix Skype) o Facebook (propietària de Whatsapp). Aquestes companyies han nascut majoritàriament a l'escalfor de Silicon Valley als Estats Units, amb una normativa radicalment diferent. La regulació europea d'aquests serveis es troba actualment en fase de desenvolupament, en una "zona grisa" destaca el diari britànic.

La CE emetrà l'anunci inicial del canvi normatiu al setembre, abans de detallar les disposicions d'una revisió independent de la llei sobre privacitat de la UE. Aquests nous canvis posaran especial èmfasi sobre la manera en què serveis com Whatsapp, l'aplicació de missatgeria mòbil mundialment coneguda, compleixen les peticions d'organismes de seguretat, així com en la forma en què aquestes empreses guanyen diners amb les dades dels seus clients.

Fonts de la CE consultades per FT sostenen que les trucades i els missatges enviats a través d'Internet per mitjà d''apps' com Whatsapp haurien de ser regulades d'una manera semblant a les tecnologies anteriors, com trucades de veu tradicionals o els SMS.

QUEIXES DE LES OPERADORES

Aquests canvis aniran inserits en una reforma més àmplia de la política de telecomunicacions de la UE, que té per objecte ajudar a augmentar l'accés a banda ampla ràpida en els països membres i reduir les diferències en la regulació entre els grups de telecomunicacions i les empreses que operen mitjançant serveis OTT.

Les 'telecos', com Telefónica o Orange, s'han estat queixant durant anys sobre la laxa regulació sobre empreses com Google, Microsoft i Facebook.

contador