La Comissió Europea ha aprovat aquest dilluns que el govern dels Països Baixos posi en marxa el paquet d'ajudes anunciat per a l'aerolínia KLM, del grup Air France-KLM, segons ha informat la institució en un comunicat. Amb una quantitat de 3.400 milions d'euros, l'objectiu és pal·liar l'impacte de la crisi del coronavirus.
- 7,46€
- -0,48%
Brussel·les ha rebut la notificació corresponent del Govern en què s'estableixen les dues vies d'ajuda a l'aerolínia. La primera, per valor de 2.400 milions, està instrumentada en un pla d'avals públics per a préstecs concedits per un consorci d'entitats bancàries. La segona via és un préstec subordinat que l'Estat holandès concedeix directament a KLM.
Pel que fa a la primera part de l'ajuda, l'Executiu comunitari ha destacat que el fet que la prima de la garantia creixi amb el pas del temps n'incentiva una devolució anticipada. També ha remarcat que la grandària de l'aval és inferior al màxim permès per les normes temporals d'ajudes públiques, i que la durada és de sis anys i no cobreix més del 90% del préstec recolzat, entre d'altres qüestions.
En relació al préstec directe de l'Estat holandès a KLM, la Comissió ha valorat que la remuneració és creixent i per tant anima l'aerolínia a retornar-lo de manera anticipada; que serà concedit abans del 31 de desembre d'enguany, que els 1.000 milions estan per sota del límit establert en el context de la pandèmia i que la durada màxima del crèdit és de 5 anys i mig.
En conseqüència, l'Executiu comunitari ha conclòs que les ajudes de Països Baixos a l'aerolínia holandesa contribuiran a gestionar l'impacte del coronavirus al país, i que la intervenció de l'Estat era "essencial" perquè KLM obtingués liquiditat "vital" per superar l'impacte que han tingut les restriccions al moviment per contenir la malaltia.
A més, Brussel·les considera demostrat que les ajudes públiques a la companyia aèria són "necessàries, adequades i proporcionades" per esmorteir una pertorbació "greu" de l'economia holandesa. "KLM juga un paper clau a l'economia holandesa en termes d'ocupació i connectivitat aèria", ha defensat la vicepresidenta de la Comissió Europea responsable de Competència, Margrethe Vestager, i ha subratllat també que Països Baixos hagi establert condicions sobre el repartiment de beneficis, les condicions laborals i la sostenibilitat perquè KLM pugui accedir al paquet d'ajudes.
"Molt bé, els Estats membres són lliures de dissenyar mesures en línia amb els seus propis objectius i les normes de la UE", ha afegit la danesa respecte a aquestes condicions addicionals.