- 0,10€
- 0,91%
Segons Antonio Brufau, president de Repsol, l'ambició dels plans d'Espanya en matèria de transició energètica són lloables. Però cal pensar bé com s'executarà i els costos que comportarà. Durant el seu discurs davant els accionistes de la companyia, Brufau ha advertit que intentar liderar el moviment de la descarbonització quan no tots els països de l'entorn estan igual de compromesos pot tenir un cost elevat per a la competitivitat d'Espanya.
El president de Repsol es refereix a l'avantprojecte del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) que el govern de Pedro Sánchez va presentar a Brussel·les el febrer i que entre els seus objectius multiplica per quatre la meta de reducció d'emissions contaminants. Segons Brufau, aquestes metes són "molt més ambicioses" al qual la resta de socis europeus s'han compromès i, si bé, és "lloable", cal abordar el procés "de manera ordenada i possibilista". "Quan pensem que Espanya ha de liderar això, anem amb compte pels costos que pot provocar aquest lideratge. No som tan rellevants a Europa", ha advertit.
"A Repsol advoquem per un procés de transició energètica que combini la reducció de gasos d'efecte hivernacle amb l'impuls de la indústria. Al marge d'ideologies i d'influències dels tradicionals grups d'interès. Feu-ho amb un sentiment de compromís en el futur", ha subratllat Brufau.
Amb això, el president de Repsol es refereix al fet que la sensibilitat global que ha mostrat la Unió Europea davant el canvi climàtic no és compartida per tots els països de forma individual. Alguns països tenen marcades altres prioritats com "el creixement econòmic o treure de la pobresa els seus ciutadans", afirma Brufau, sobretot si es té en compte que la petjada d'emissions d'Europa és d'un 10% del total global, enfront del 28 % que representa la Xina.
PACTE ENERGÈTIC
El president de la petroliera ha fet una crida perquè se signi un pacte d'Estat en matèria energètica que deixi enrere les massa veus que tracten d'influir en les polítiques i que es plantegi de forma seriosa com abordar la necessitat de reduir emissions contaminants posant solucions en els vectors que més influeixen: la generació elèctrica i el transport. "O solucionem la descarbonització de la generació elèctrica amb carbó o no s'aconseguirà avançar", ha afirmat durant el seu discurs a la junta d'accionistes celebrada aquest divendres a Madrid.
Però Brufau ha posat també el focus d'atenció sobre "l'excessiva regulació", factor que afecta la competitivitat, i sobre el fet que els ciutadans segueixen pagant via factura energètica els sobrecostos de polítiques energètiques que no van saber valorar les necessitats del país i un pla a llarg termini, com és el cas de les plantes de regasificació avui infrautilitzades.
El president de Repsol ha defensat "fer cas a la gent que sap" d'aquest tema i abordar la reducció d'emissions a través de l'eficiència, tant en la generació com en el consum, per evitar destruir teixit econòmic en la recerca de la protecció del medi ambient.