ep antonio brufaujosu jon imazla juntaaccionistasrepsol 20180409182502
Europa Press - Archivo

Antoni Brufau, president de Repsol, durant el seu discurs davant la junta general d'accionistes de la companyia, ha vaticinat un escenari mitjà de preus del cru al voltant dels 60 o 70 dòlars el barril, després de registrar una mitjana de 66,8 dòlars durant el primer trimestre d'aquest any. Actualment, el barril de Brent està als 77,2 dòlars.

  • 11,12€
  • 0,91%

El president ha assenyalat que el conflicte entre els EUA i l'Iran "no és molt positiu". Durant la seva intervenció a la Junta General d'Accionistes de la petroliera, Brufau ha explicat que el petroli ha d'evolucionar en funció de "les regles de mercat i no de situacions geopolítiques".

Així, ha considerat que la tendència a l'alça en els preus del petroli iniciada a finals de l'any passat, després que les regles d'oferta i demanda s'hagin estabilitzat, "es mantindrà el 2018", tot i que lluny dels nivells assolits fa quatre o cinc anys de "100 i escaig dòlars" al barril.

Pel que fa a l'evolució a l'alça del preu del cru dels últims mesos, ha destacat que s'ha produït perquè "l'economia ha funcionat millor i les regles de l'oferta i la demanda s'han estabilitzat" i s'estan reduint els estocs.

A més, el president de Repsol ha assenyalat que l'exercici 2017 ha posat de manifest "tota la feina dels últims anys" per posar la petroliera en el "màxim d'eficiència i generació de valor". Per la seva banda, el conseller delegat, Josu Jon Imaz, s’ha felicitat perquè Repsol ha aconseguit "ser una companyia més eficient, flexible, innovadora i compromesa amb el medi ambient i la societat".

D'altra banda, Brufau ha assegurat que el gas natural i el petroli continuaran sent una part "molt important" del 'mix' a la transició energètica, ja que "no són substituïbles, sinó que són complementaris amb altres tipus d'energia".

Així, ha considerat necessària "una bona regulació que pensi en el ciutadà i no en l'empresa energètica" per complir amb els objectius de descarbonització, ja que si es vol que la factura no la pagui ni el ciutadà ni la indústria serà necessari "encertar amb la ruta" a seguir.

2025, ANY DEL COTXE ELÈCTRIC

D'altra banda, Brufau ha defensat que, a dia d'avui, la millor solució per reduir les emissions de CO2 al sector de la mobilitat "no és el cotxe elèctric, sinó la revisió de la flota actual" de vehicles, assegurant que la competitivitat d'aquest no arribarà abans de 2025. Cal "evitar un cert il·lusionisme", ja que el cost associat a la subvenció d'un cotxe elèctric permetria renovar entre set i vuit cotxes actuals de combustió interna "per aconseguir" el mateix objectiu, ha explicat durant la seva intervenció.

Així, ha advertit de la necessitat de vigilar en el seu desenvolupament l'"equilibri social", ja que si es gestionen malament les subvencions destinades a la seva compra pot suposar una "transferència de renda de les classes menys afavorides a les més afavorides !, així com que el cost de l'I + D + I pel seu avanç "no recaigui en els ciutadans" i sigui assumit pels fabricants.

El president de la petroliera ha assegurat que el cotxe elèctric serà "una gran oportunitat", en la qual Repsol hi serà. "Però cal ser-hi quan toqui ser-hi", ha afegit el directiu, que ha subratllat que el vehicle elèctric encara ha de "solucionar molts temes per ser competitiu".

Així, Brufau ha vaticinat que aquesta competitivitat del cotxe elèctric no arribarà abans de 2025, amb reptes a superar com la disponibilitat de metalls com el cobalt, les emissions de CO2 generades en la fabricació de la bateria o que el seu desenvolupament estigui associat a la penetració renovable al 'mix' elèctric.

Noticias relacionadas

contador