• El referéndum puede traer volatilidad a los mercados, afirma Coca-Cola Europea Partners
  • Los cambios adversos que afecten a Reino Unido podrían resultar perjudiciales para el banco, dice Santander
  • Este creciente euroescepticismo podría plantear dificultades adicionales, señala Popular
  • El referéndum representa un factor de riesgo para nuestra economía, afirma Repsol
santander mx

Moltes empreses que cotitzen en borsa han reconegut davant els inversors el risc que suposa per als seus negocis la possible sortida del Regne Unit de la Unió Europea. És el cas d'empreses directament exposades a l'economia britànica, com ara Banco Santander, però també moltes altres com Coca-Cola European Partners, Repsol o BBVA.

  • 4,64€
  • 2,54%
  • 9,95€
  • 3,00%
  • 71,10€
  • -0,42%
  • 11,60€
  • -0,94%

Segons recull Expansió, totes elles han inclòs advertiments en els seus últims fullets utlizados per a l'emissió d'instruments financers. Per exemple, la embotelladora Coca-cola European Partners va incloure en el seu fullet de sortida a borsa el següent advertiment: "El referèndum pot portar volatilitat als mercats i impactar en el negoci de Coca-cola. Si es produeix el Brexit, pot material i adversament afectar als règims operacional, regulatori, de moneda, d'assegurances i fiscal als quals Coca-cola està subjecte. Els efectes d'aquests riscos poden incrementar els costos operacionals de Coca-cola i restringir el moviment de capital i de personal".


BANCO SANTANDER, REPSOL I BBVA TAMBÉ ADVERTEIXEN DELS RISCOS


Banco Santander, en la modificació de l'emissió del 26 d'abril, assenyala que "en concentrar-se part de la cartera de crèdits al Regne Unit, els canvis adversos que afectin al Regne Unit podrien resultar perjudicials per a la situació financera del grup, que està exposat al risc de pèrdues derivades de procediments legals".


Banco Popular, al seu programa de renda fixa del 14 de juny, assenyala que "existeix una creixent inestabilitat política derivada del referèndum per la continuïtat del Regne Unit a la UE". Al seu programa de pagarés del mateix dia subratlla "el potencial risc que un o més països puguin sortir de la Zona Euro. Aquest creixent euroescepticisme podria plantejar dificultats addicionals a la capacitat de la Unió per combatre la crisi econòmica".

Per la seva banda Repsol, en el seu fullet del 21 d'abril, afirma que "la falta d'acord que permeti l'elecció d'un Govern a Espanya i el referèndum del Regne Unit per sortir de la Unió Europea que se celebrarà al juny de 2016 són dos temes rellevants que representen un factor de risc per a la nostra economia".

El banc BBVA, al seu programa de renda fixa del 31 de març, explica que "una potencial sortida de la Unió Europea per un Estat membre podria afectar de manera adversa l'economia europea i global, causar una redenominació dels instruments financers i altres obligacions contractuals pel canvi de l'euro a una moneda diferent i pertorbar substancialment tots els mercats".

contador