- CaixaBank va posar damunt la taula diverses condicions perquè tirés endavant l'oferta
- Una d'elles és la supressió del límit del 20% en els drets de vot
- Alguns analistes consideren que podria ser positiu per al valor que es frustri l'OPA
El banc portuguès BPI, sobre el qual va llançar una oferta pública d'adquisició (OPA) CaixaBank, està suspès de cotització avui dimarts a la Borsa de Lisboa davant la possibilitat que hi hagi anuncis importants en relació amb aquest procés, segons les decisions que prengui l'entitat portuguesa en junta d'accionistes. Les accions de CaixaBank, per la seva banda, cotitzen amb lleugeres pujades a la borsa espanyola.
- 1,46€
- 0,00%
- 5,20€
- 0,08%
- 11.651,60
- -0,22%
L'entitat portuguesa celebrava avui dimarts una junta d'accionistes que apuntava a ser clau en la seva història, a partir de les 10.00 hora portuguesa (una més a Espanya), i després d'ajornar-la al juliol. Però l'única decisió presa, i amb un 91,05% dels vots emesos, ha estat posposar la reunió de la junta fins al proper 21 de setembre, segons un comunicat de BPI publicat a la Comissió del Mercat de Valors Mobiliaris (CMVM, el regulador portuguès).
La mateixa CMVM havia decidit suspendre la cotització dels títols de BPI des de primera hora, que aquest dilluns van tancar amb un retrocés del 3,04%, fins als 1,085 euros. Les accions segueixen suspeses.
Els accionistes de BPI han de decidir si mantenen la restricció de vot del 20% o si la suprimeixen i donen llum verda a l'OPA de CaixaBank
LES EXIGÈNCIES DE CAIXABANK
Ja fa sis mesos (18 d'abril) que CaixaBank va presentar formalment l'OPA sobre BPI. Una oferta voluntària sobre el 100% de l'accionariat que valorava l'entitat portuguesa en 1.622 milions d'euros. No obstant això, aquesta operació estava subjecta a diverses condicions. Una d'elles era superar el 50% de la participació (controla actualment el 45%). L'altra, que ha suposat més maldecaps per als arquitectes de l'operació, la supressió de la limitació del 20% en els drets de vot.
El consell d'administració de BPI va acceptar l'OPA en considerar-la "oportuna", un any després d'haver rebutjat una altra oferta de CaixaBank. La Comissió Europea va donar el vistiplau a l'operació per no veure problemes en la competència en el sector financer. Mentre que el Govern portuguès també va donar el seu beneplàcit, i setmanes abans va aprovar suprimir les restriccions de vot en els bancs si així ho decideixen els accionistes.
Així, està en mans dels accionistes decidir si mantenen aquest blindatge, o si accepten dir-li adéu per a seguir endavant amb l'OPA de CaixaBank. Una cosa que estava prevista que decidissin al juliol, però la junta d'accionistes es va ajornar fins avui dimarts.
PROCÉS CONVULS
El procés no està sent senzill per a CaixaBank. Primer van ser les negociacions amb Isabel Dos Santos, segona major accionista de BPI i peça clau perquè el banc portuguès redueixi la seva posició (50,1%) en l'entitat angolesa BFA, com exigeix el Banc Central Europeu (BCE), llevat que augmenti el capital destinat a recolzar aquesta exposició.
A més a més, CaixaBank s'ha trobat amb una altra traveta, aquest cop des de l'accionista minoritari de BPI Violas Ferreira Financial, que controla el 2,6% de les accions. Va presentar al juliol una mesura cautelar per bloquejar la votació dels accionistes sobre la supressió del límit de vots, i va aconseguir un ajornament de la junta fins aquest dimarts.
I SI FOS POSITIU QUE NO HI HAGUÉS OPA?
Bankinter: "La retirada de CaixaBank d'aquesta operació seria una bona notícia des del punt de vista econòmic i de gestió"
Alguns analistes veurien amb bons ulls la possibilitat que finalment no tiri endavant l'OPA de CaixaBank per BPI. És el cas dels analistes de Bankinter, que consideren que la compra tindria un impacte negatiu sobre la ràtio de capital CET-1 'fully loaded' de CaixaBank, l'indicador que s'utiltza com a referència de solvència segons els criteris de Basilea. "Creiem que es tracta d'una operació complexa per la naturalesa de la resta dels actuals accionistes de control de BPI, a part de CaixaBank. Entre ells destaca Isabel dos Santos (18,1%), que probablement succeirà el seu pare (Eduardo dos Santos ) en la presidència d'Angola (hi és des de 1979)", afegeixen aquests experts.
"En la nostra opinió, la retirada de CaixaBank d'aquesta operació seria una bona notícia des del punt de vista econòmic i de gestió, sobretot perquè li permetria dedicar l'atenció a altres operacions en mercats menys complexos i probablement més rendibles, mentre que, a més, evitaria el risc d'una ampliació de capital", sentencien els analistes de Bankinter, que atorguen una recomanació de neutral sobre els títols de CaixaBank i un preu objectiu de 2,75 euros, fet que suposa un potencial de revaloració del 12% respecte a seva cotització actual (al voltant de 2,46 euros).
Així mateix, aquest mateix dimarts UBS ha elevat el preu objectiu de CaixaBank de 2,15 euros a 2,4 euros (lleugerament per sota del seu preu de cotització actual), amb una recomanació de neutral.