- Oryzon i Banc Sabadell, entre les que ja s'han mudat
L'efecte dòmino iniciat per empreses com Natruhouse, Oryzon i Eurona i que ja ha arrossegat Banc Sabadell i amb tota seguretat CaixaBank, durant el qual les empreses busquen una nova seu social fora de Catalunya, prosseguirà amb altres companyies com Freixenet. El president de la Cambra de Comerç d'Espanya i de la vitícola, José Luis Bonet, ha afirmat que proposarà al consell d'administració de les caves el canvi de seu social a una altra ciutat del territori espanyol.
El context d'inseguretat jurídica derivat del conflicte entre els governs estatal i català ha provocat que s'iniciï un èxode de les principals empreses de la comunitat, al qual durant les últimes hores s'han unit companyia com Catalana d'Occident, Abertis o Gas Natural, que estan estudiant mesures similars.
Freixenet, actualment amb seu a Sant Sadurní d'Anoia, seguirà els passos d'altres empreses com Catalana d'Occident, Gas Natural o Abertis
Freixenet, actualment amb seu a Sant Sadurní d'Anoia (Barcelona) ve a engrossir una llista que pot no tenir límit. No obstant això, Bonet, en declaracions a RNE recollides per Europa Press, ha assenyalat que la decisió final "no depèn de mi, depèn del consell, però per descomptat jo ho proposaré".
"Si realment anem a una declaració unilateral d'independència, hi haurà una sortida important d'empreses de Catalunya, cosa que causarà una mal gravíssim a Catalunya", ha afirmat Bonet, que ha afegit que si es declarés la independència es produiria una "veritable catàstrofe" . "Realment és un despropòsit", ha assenyalat.
D'altra banda, Bonet, que ha afirmat ser client del Sabadell, ha aplaudit el "sentit comú" que ha tingut l'entitat financera en prendre la decisió de traslladar la seva seu social a Alacant. "Una sortida de la Unió Europea portaria a una situació molt difícil als dipositants, els clients i els accionistes", ha afirmat.
"La gent comença a tenir por i això és un mal assumpte", ha afirmat després de ser preguntat si creu que hi ha hagut retirada de dipòsits dels bancs catalans. "Crec que els polítics haurien de reflexionar-se, que no mirin el seu propi melic, sinó que mirin els ciutadans, que al final estan al seu servei, no a l'inrevés", ha afirmat.
ALTRES EMPRESES
Aquest sentiment és compartit pel teixit empresarial català. Després que Naturhouse, Oryzon, Eurona, Dogi i Banc Sabadell ja hagin anunciat un canvi de seu social, CaixaBank, Catalana Occident, Abertis i Gas Natural estudien seguir el mateix camí.
El que tindria aquest procés el més avançat és CatalunyaCaixa. Fonts del mercat assenyalen que encara no hi ha data prevista per prendre la decisió definitiva però avancen que les dues companyies ultimen els preparatius per convocar els seus respectius consells d'administració de forma extraordinària i urgent. El màxim òrgan de govern de l'entitat estudia aquesta alternativa davant el clima de tensió generat a Catalunya i anticipant-se a una possible declaració unilateral d'independència per part de la Generalitat.
Segons 'El Mundo', la Comissió Executiva de Caixabank hauria donat suport aquest dijous traslladar la seu central a Balears, l'altra comunitat històrica de l'entitat financera. No obstant això, cap font oficial de l'entitat ha confirmat la notícia, ja que la decisió formal no està presa, de manera que el banc segueix tenint el seu domicili a Barcelona.
CATALANA OCCIDENT
El Grup Catalana Occident també estudia entre els seus plans un canvi de seu. L'asseguradora catalana ha explicat a 'Bolsamanía' que "estaran molt atents a tots els esdeveniments" i, en funció de com es resolguin, prendran "les decisions que siguin oportunes" amb l'objectiu de "preservar els interessos dels clients, treballadors mediadors i accionistes".
"Com ha estat fent al llarg de tota la seva trajectòria, Catalana Occident vetllarà sempre perquè els productes i serveis no es vegin en cap cas afectats per la conjuntura política i social", ja que la seva prioritat és "garantir el compliment de les condicions contractuals amb els clients", ha indicat la companyia.