- -0,15€
- -0,75%
L'actual configuració de les tarifes elèctriques a Espanya són un "obstacle molt important" per a l'electrificació de la demanda final d'energia. Així ho considera José Bogas, conseller delegat d'Endesa, que critica que la tarifa elèctrica a Espanya està entre "les més elevades d'Europa" pel fet que la meitat de l'import que paga el consumidor es deu "a sobrecostos de política energètica i impostos que res tenen a veure amb l'estricte cost del subministrament elèctric".
El CEO d'Endesa ha subratllat durant el seu discurs als accionistes que una tarifa "més barata i intel·ligent" podria competir amb altres vectors energètics que són emissors de CO2, com el gas i el petroli, però per assolir aquesta meta és necessari prendre "mesures de caràcter regulador que resulta ineludible afrontar "per complir aquests" satisfactòriament ambiciosos "objectius que s'ha marcat Espanya al Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima que va enviar a Brussel·les a finals de febrer.
Entre aquestes mesures reguladores encaminades a abaratir la tarifa elèctrica, Bogas veu necessari "eliminar progressivament o reduir substancialment els costos aliens al subministrament elèctric" que pesen sobre la factura que paguen les llars. En aquest sentit, l'executiu reclama que es reparteixin entre tots els consums energètics dels costos de les primes a les renovables i la cogeneració "que actualment suporten només els consumidors elèctrics".
"La promoció de les renovables i la cogeneració suposa un esforç de política energètica nacional que ha de ser sostingut, en bona lògica, per tots els consums energètics", apunta l'executiu. A més, considera necessari "dissenyar tarifes elèctriques intel·ligents" perquè els consumidors rebin senyals econòmiques adequades per fomentar l'electrificació de la demanda.
Finalment, Bogas demana "una retribució raonable a la distribució" perquè les empreses del sector puguin desenvolupar les inversions en xarxes que requereixen els compromisos del Pla Nacional d'Energia i Clima i que requeriran inversions d'uns 37.000 milions.