Els avions de Boeing s'han quedat a terra. Els 737 Max 9 romanen sense volar després de l'incident que va tenir lloc en ple vol divendres 5 de gener passat, quan una peça de gran envergadura es va desprendre d'un aparell nou (fa menys de dos mesos que estava en actiu) d'Alaska Airlines que sortia de Portland, Oregon, deixant un forat a la cabina mentre es trobava a 16.000 peus d'alçada. Ara seran inspeccionats per l'Administració Federal d'Aviació (FAA, per les sigles en anglès). Els títols de la companyia pateixen a la borsa i es desplomen un 8% en les operacions prèvies al toc de campana a Wall Street.
- 146,08$
- -1,93%
Boeing està al punt de mira des de fa temps, ja que els seus aparells han patit diverses malfuncions de qualitat que amenacen d'erosionar la confiança en la seva capacitat de fabricació. El que va passar fa uns dies podria acabar donant la punteta a la companyia, que havia acabat el 2023 amb grans perspectives per a l'any nou. De moment, ha d'esquivar aquestes noves dificultats, tot i que s'ha mostrat disposada a col·laborar i arribar fins al fons de l'assumpte.
"La seguretat és la nostra màxima prioritat i lamentem profundament l'impacte que aquest succés ha tingut en els nostres clients i passatgers", deia la companyia en un comunicat dissabte. "Estem d'acord i donem suport plenament a la decisió de la FAA d'exigir inspeccions immediates dels avions 737-9 amb la mateixa configuració que l'avió afectat", afegia.
També explicava que un equip tècnic de Boeing recolzava la investigació de la Junta Nacional de Seguretat en el Transport (NTSB, per les sigles en anglès) sobre el succés del dia anterior. "Estarem en estret contacte amb el nostre regulador i els nostres clients", confirmava.
Tot i això, els dubtes ja planegen sobre el fabricant nord-americà i el seu avió 737 Max, que és una font d'ingressos crucial per a Boeing. Tal és la situació que, segons recull Bloomberg, el director executiu de Boeing, Dave Calhoun, ha decidit prendre cartes a l'assumpte.
En concret, ha cancel·lat la jubilació anual d'alts directius de Boeing que havia d'haver començat aquest mateix dilluns als afores de San Diego, i ha convocat els treballadors a una reunió general que es transmetrà per Internet des de la fàbrica 737 de Boeing aquest dimarts. Ell i altres alts executius de la companyia abordaran el que va passar, que podria haver acabat en tragèdia, encara que per sort ningú en va resultar ferit, i reforçaran el compromís de Boeing amb la seguretat, la qualitat, la integritat i la transparència.
"Situacions com aquesta són un recordatori que hem de seguir centrats a seguir millorant cada dia", va dir Calhoun als treballadors en un missatge a tota l'empresa aquest diumenge.
Els reguladors han deixat a terra 171 avions de la variant 737 Max 9 després de l'incident, majoritàriament situats als Estats Units, i abans que puguin tornar a reprendre el vol haurà de concloure la investigació per determinar què és el que va passar perquè una secció del fuselatge, un panell amb forma de porta, es desprengués deixant un gran forat.
L'NTSB examinarà el procés de fabricació de Boeing per al 737 Max 9 i investigarà què podia haver provocat l'explosió del panell. Revisarà al detall els components al voltant de l'obertura de la porta, incloent-hi les frontisses i els topalls, així com la pressurització, segons va anunciar Jennifer Homendy, presidenta de l'agència de seguretat, en una roda de premsa dissabte.
GUANYADORS I PERDEDORS
Els experts de Sabadell han valorat els fets amb l'incident de l'avió d'Alaska Air, i comenten que hi ha guanyadors i perdedors amb aquesta història més enllà de Boeing. "Recordem que el 737 Max competeix directament amb el model A320 d'Airbus, i el fabricant europeu ha consolidat una quota de mercat del 60% durantels darrers anys", destaquen.
Segons diuen, per a Safran, que és proveïdor únic dels motors del 737 Max, la notícia "és negativa en la mesura que aquest incident podria endarrerir el ramp-up de producció dels motors". Tot i això, per a Airbus, que és competidor directe, la notícia "tindria un biaix positiu".
Tot i això, a Sabadell no esperen un impacte "molt rellevant", ja que, recorden, "actualment el focus d'atenció està en l'evolució dels lliuraments d'avions i en la continuïtat en la millora seqüencial de la situació a la cadena de subministraments".