un boeing 737 max 20240620100645

Boeing ha acordat declarar-se culpable d'un càrrec de frau criminal relacionat amb els fatals accidents del 737 Max, segons va informar el Departament de Justícia dels EUA aquest diumenge, mesos després que els fiscals nord-americans afirmessin que el gegant aeroespacial va violar un acord del 2021 que el protegia de ser processat.

  • 151,59$
  • 0,71%

L'acord de culpabilitat, descrit en una presentació feta pública aquest diumenge a la nit, requereix l'aprovació d'un jutge federal. Segons el mateix, Boeing pagaria una multa de 243,6 milions de dòlars, equivalent a la quantitat que va pagar a l'acord del 2021.

Al costat de la multa, s'establiria un monitor de compliment independent per supervisar l'acatament per part de la companyia durant un període de prova de tres anys.

A més, Boeing hauria d'invertir com a mínim 455 milions de dòlars en programes de compliment i seguretat.

La companyia també ha acordat que la junta directiva es reuneixi amb els familiars de les víctimes dels accidents, segons l'acord.

L'oferta de l'acord de culpabilitat va obligar Boeing a decidir entre una declaració de culpabilitat amb els termes adjunts o anar a judici. Recordem que la companyia es troba en un moment delicat, intentant superar una crisi de fabricació i seguretat, escollir un nou CEO i adquirir el fabricant de fuselatges Spirit AeroSystems.

"Podem confirmar que hem arribat a un acord en principi sobre els termes d'una resolució amb el Departament de Justícia, subjecte a la formalització i l'aprovació de termes específics", va assenyalar Boeing en un comunicat.

Al maig, el Departament de Justícia va dir que Boeing havia violat l'acord del 2021. Sota aquest acord d'enjudiciament diferit, Boeing va acordar pagar 2.500 milions, incloent-hi una multa criminal original de 243,6 milions, indemnitzacions a les aerolínies i un fons de 500 milions de dòlars per als familiars de les víctimes.

Aquest acord del 2021 estava programat per expirar dos dies després que un panell de porta es volés d'un 737 Max 9 gairebé nou operat per Alaska Airlines el 5 de gener. Tot i que no hi va haver ferits greus, l'accident va crear una nova crisi de seguretat per a Boeing.

Els EUA van acusar Boeing de conspiració per defraudar el Govern en enganyar els reguladors sobre la inclusió d'un sistema de control de vol al Max que després va estar implicat en els dos accidents del Max: un vol de Lion Air l'octubre del 2018 i un vol d'Ethiopian Airlines el març del 2019. Les 346 persones a bord dels vols van morir.

Els fiscals dels Estats Units van dir als familiars de les víctimes el 30 de juny que planejaven buscar una declaració de culpabilitat de Boeing, un pla que els advocats de les famílies van qualificar d'"un tracte favorable".

Paul Cassell, un advocat dels familiars de les víctimes, ha dit que planeja demanar al jutge federal del cas que rebutgi l'acord i "simplement programi l'assumpte per a un judici públic, perquè tots els fets que envolten el cas s'exposin en un fòrum just i obert davant un jurat", segons informa CNBC.

Noticias relacionadas

contador