En aparença, Blackrock, la major gestora de fons del món, ha incrementat la seva participació a BBVA del 5% al 5,7%. El que sembla una bona notícia en realitat no ho és si es mira una mica més enllà. La realitat és ben diferent. El gegant dels mercats ha obert un ferida per al banc amb un préstec de 57 milions d'accions als 'hedge funds' que operen de forma a la baixa sobre el banc.
- 8,80€
- -6,38%
És l'equivalent al 0,87% del capital de BBVA, segons consta a la CNMV. Està valorat en més de 350 milions d'euros als preus actuals de mercat. La sola possibilitat que els grans ‘hedge funds’ hagin col·locat al segon major banc espanyol al punt de mira està castigant la seva cotització. Després del primer tram de la sessió borsària, les accions de BBVA són les que més cauen en l'índex IBEX-35, amb un desplom del 2%, fins a 6,2 euros.
Segons consta a la CNMV, les posicions a la baixa sobre BBVA es van incrementar del 0,58% al 0,93% fins al 6 de gener, encara que no consta cap inversor individual. La nova posició de Blackrock s'ha declarat amb posterioritat, amb data de 9 de gener. No va ser possible obtenir comentaris del banc o de la gestora, no obstant això, fonts del mercat expliquen a Bolsamanía que “es tracta d'un préstec a tercers”, és a dir, que la gestora manté la propietat dels títols, però els presta a altres inversors a canvi del pagament d'un ‘lloguer’ per aquestes accions.
És el que es denomina una operativa a la baixa. Els inversors ‘curts’ (shorts, en anglès) demanen prestades aquestes accions per vendre-les amb l'objectiu de recomprarlas a un preu inferior i retornar-les-hi al seu legítim amo, en aquest cas, Blackrock, que actua no només com a inversor, sinó com a guardià de valors de desenes de fons d'inversió de la gestora. Es tracta d'una pràctica habitual entre els grans inversors, però que també afecta als particulars, encara que aquests moltes vegades no saben que això succeeix amb les seves accions, com va explicar Bolsamanía afinals de desembre. La lletra petita de l'administració i custòdia dels valors contempla aquesta possibilitat. Així, gegants com Blackrock, State Street o Vanguard actuen com subcustodis i grans rebosts d'accions a les quals acudeixen inversors que volen posar-se baixistes.
En realitat, la gestora Blackrock s'ha vist obligat a retratar-se perquè les seves accions de manera directa baixen per sota del 5%, el llindar que obliga a fer-ho. Però després d'aquest deure ha aflorat de rebot el citat préstec d'accions. En conjunt, la gestora controla el 5,76% del capital del banc, valorat en uns 2.360 milions d'euros als preus actuals de mercat. La companyia d'inversions nord-americana és, de llarg, el major accionista institucional del banc que presideix Francisco González i dirigeix Carlos Torres Vila.
CLÀUSULES SÒL, MÈXIC I TURQUIA
El moviment d'accionistes del banc es produeix en un escenari minat per a BBVA, que afronta diversos desafiaments en els propers mesos. D'una banda, les dificultats que travessa a Mèxic, el seu primer mercat, on s'està deslligant una crisi després de la victòria electoral de Donald Trump el passat 8 de novembre. El desplom del pes fins a mínims històrics enfront del dòlar o l'augment dels preus energètics estan provocant una deterioració del creixement al país, com ha confirmat l'FMI en el seu últim informe sobre el país.
Però a BBVA també li preocupa Turquia, un altre dels seus grans mercats, que s'està veient afectat per l'increment de la inestabilitat a la regió per l'augment d'amenaça terrorista. I per si això fos poc, l'entitat financera s'està veient copejada de manera especial per la recent sentència que obliga a la retroactivitat total de les clàusules sòl en les hipoteques espanyoles i que li suposarà un minvament d'ingressos i una dotació extraordinària de 400 milions d'euros.