dl birkenstock shoes footwear germany sandals store shop generic pd
Sharecast / public domain image

La companyia de calçat alemany Birkenstock ja ha fixat el preu de la sortida a borsa. Ho ha fet en 46 dòlars per acció, xifra que dona a la companyia una valoració d'uns 8.640 milions de dòlars, per sota dels 9.200 milions que buscava l'empresa per a l'OPV.

El preu se situa una mica per sota del punt mitjà del rang fixat per Birkenstock, entre 44 i 49 dòlars per acció, i li atorga una capitalització de mercat superior a la de Crocs i en línia amb la marca de calçat suïssa On Running. La companyia ha decidit anar a la seguretat en un moment d'agitació als mercats.

Birkenstock espera vendre al voltant de 10,75 milions d'accions ordinàries en el seu debut, de manera que podria recaptar al voltant de 495 milions de dòlars quan comenci a cotitzar aquest dimecres a la Borsa de Nova York amb el símbol 'BIRK'.

Això, unit als 21,51 milions en títols dels quals el propietari de capital privat L Catterton busca desfer-se, l'oferta podria generar uns 1.480 milions de dòlars.

La companyia de calçat famosa per les seves sandàlies de pell i suro, fundada el 1774, sortirà a borsa uns dos anys després del desembarcament de L Catterton al capital (va adquirir-ne una participació majoritària).

Birkenstock ha preparat el seu debut per augmentar-ne la valoració i obtenir accés als mercats de capital, i planeja utilitzar els ingressos de l'OPV per pagar préstecs, segons un document presentat davant del regulador.

Això, segons Michael Hewson, analista en cap de mercat de CMC Markets UK, sembla un "ús poc ambiciós dels ingressos" en un moment en què "els diners es podrien utilitzar per millorar el negoci, així com per ajudar a diversificar-se cap a noves àrees de productes".

Aquest expert recorda que un dels seus principals competidors, Dr. Martens, va sortir a borsa el febrer del 2021 valorada en 4.500 milions de lliures esterlines, però el seu valor s'ha reduït a 1.300 milions de lliures, cosa que sota el seu punt de vista "planteja la qüestió de si Birkenstock val un preu tan elevat”.

Hewson opina que encara que el preu de sortida és "una bona notícia", no necessàriament està justificada una valoració quatre vegades més gran que la del seu homòleg del sector, Dr. Martens. "Els inversors poden tenir altres idees sobre si Birkenstock ofereix un bon valor, ja que les valoracions als Estats Units tendeixen a ser més altes que a Londres", comenta.

Precisament, segons Victoria Scholar, responsable d'inversions d'Interactive Investor, Birkenstock "va optar per cotitzar a Nova York en lloc d'Alemanya en part gràcies a les atractives valoracions i els elevats volums de negociació que s'ofereixen, a més que els EUA són el seu mercat més gran en termes de vendes".

"Les OPV i les fusions i adquisicions han estat de capa caiguda durant l'últim any i mig, en un context de pujada dels tipus d'interès i elevada inflació", recorda aquesta experta, que comenta que tot i això, després de la sortida a borsa d'Arm Holdings i l'esperada OPV de Birkenstock, "s'observen tímids signes de recuperació de la gana inversora".

L'analista recorda que la popular marca de calçat "està vivint un gran moment, atraient els amants de la moda", i segons la seva opinió "el reconeixement de la marca hauria d'ajudar l'empresa a generar un interès significatiu entre els inversors minoristes".

Tot i això, apunta també a un risc que aguaita a qualsevol marca de moda, i és si pot mantenir la seva popularitat. "Tenint això en compte, l'empresa ha intentat diversificar-se ampliant la seva oferta no només de sabates, sinó també de bosses. El volàtil entorn dels mercats de renda variable és també un altre vent en contra amb què cal lidiar", conclou.

contador