ep oficinas de berkeley en retortillo
BERKELEY

Els dubtes sobrevolen el projecte de mina d'urani de Berkeley a Retortillo (Salamanca) i l'empresa ha expressat avui a la Comissió Nacional de 'Mercat de Valors (CNMV) que no rebrà gens bé un 'no' per resposta.

  • 0,20€
  • 0,50%

"Cal tenir en compte que la companyia compta actualment amb drets legals, vàlids i consolidats per a la investigació i explotació dels seus projectes miners, incloent-hi una llicència minera vàlida per 30 anys (renovable per dos períodes addicionals de 30 anys) per a la mina de Salamanca. No és acceptable l'aprovació de qualsevol modificació que suposi una mesura retroactiva que expropiï els drets legals de Berkeley sense cap justificació", adverteix.

Berkeley es refereix en una nota enviada a la CNMV a les últimes informacions publicades després d'una reunió de la Comissió de Transició Ecològica celebrada aquest dijous, 8 d'abril. Durant aquesta reunió es va discutir l'aprovació d'una esmena al projecte de llei de canvi climàtic i transició energètica relativa a la investigació i explotació de minerals radioactius, entre ells l'urani.

Berkeley entén que la Comissió va revisar i va aprovar l'esmena modificada proposada per la Ponència de Transició Ecològica al febrer de 2021. Sota aquesta esmena modificada proposada per la Ponència les noves sol·licituds de concessions d'explotació de materials radioactius i les seves pròrrogues no seran acceptades a partir de l'entrada en vigor d'aquesta llei. Per la seva banda, les concessions existents, així com els expedients oberts i les sol·licituds relacionades amb elles, continuarien amb normalitat sobre la base de la legislació actual.

La minera reconeix que està esperant la publicació del text detallat de l'esmena aprovada per confirmar-ne el contingut. En tot cas, remarca que, en funció d'aquesta, els drets existents per a les concessions d'exploració i investigació seguiran durant el seu període de validesa. "Els procediments existents en curs també continuarien sota el marc legal establert per la normativa actual", afegeix.

L'esmena al projecte de llei de canvi climàtic i transició energètica aprovada per la Comissió ara ha de ser revisada i aprovada o rebutjada pel Senat.

Berkley conclou que la seva posició "sobre modificacions adverses que es puguin incloure en el projecte final de llei de canvi climàtic i transició energètica és clara: la prohibició d'activitats econòmiques a Espanya sense raons justificades és contrària a la Constitució Espanyola i als drets legals reconeguts per altres instruments internacionals".

Noticias relacionadas

contador