Berkeley ja és el tercer millor valor de la borsa espanyola l'any, amb alces que superen el 70%. La companyia, que sembla que està repetint el patró de l'any passat, quan acumulava pujades del 150% al març, se'n dispara avui un altre 11% després de l'última comunicació remesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).
- 0,20€
- -0,25%
En aquesta nota, Berkeley fa balanç del darrer trimestre del 2022 i aprofita per insistir en dos punts concrets. En primer lloc, en la seva aposta ferma pel projecte de mina d'urani a Retortillo (Salamanca) i, en segon lloc, en el bon moment que travessa l'energia nuclear en general, i l'urani en particular (necessari per produir-la).
"Durant el trimestre, la companyia va continuar el seu fort compromís amb les principals parts interessades a nivell local, regional i estatal a Espanya", afirma quan es refereix al projecte de mina a Salamanca.
El novembre de l'any passat, Berkeley va presentar una notificació per escrit d'un conflicte d'inversió al president del Govern, Pedro Sánchez, i al Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) informant de la naturalesa de la controvèrsia quant a la situació amb la seva mina i demanant negociacions per a una solució amistosa. El novembre del 2021, el MITECO va comunicar a Berkeley que havia rebutjat l'autorització de la construcció de la planta d'urani a Retortillo. La companyia explica que la notificació de disputa era necessària per preservar els drets d'iniciar un arbitratge internacional en cas que aquesta no es resolgui satisfactòriament.
Berkeley no dona més detalls sobre com es troba el procés, encara que sí que informa que, durant l'últim trimestre, s'ha iniciat un estudi per avaluar el disseny, l'obtenció de permisos, la construcció i l'explotació d'un sistema d'energia solar a l'emplaçament de Retortillo.
BON MOMENT DE L'URANI
Berkeley afegeix en la seva comunicació a la CNMV que les perspectives de l'energia nuclear i del mercat de l'urani es van continuar enfortint durant el trimestre, i especifica els avenços a Espanya, el Regne Unit, Alemanya, Polònia, el Japó, l'Índia i els Països Baixos.
En concret, pel que fa al nostre país, destaca que els set reactors nuclears en funcionament van generar el 20,25% de l'electricitat d'Espanya el 2022, amb un factor de capacitat mitjà del 90%. Les centrals nuclears espanyoles van produir un total de 55,9 TWh d'electricitat l'any passat, un 3,6% més que el 2021, subratlla.