Berkeley continua insistint a dur a terme el seu projecte de mina d'urani a Retortillo (Salamanca), cosa amb la qual el Govern no està d'acord. Amb aquesta finalitat, la companyia ha enviat aquest dimarts un comunicat remarcant que podria construir-hi les seves instal·lacions en menys de 24 mesos i, durant aquest curt període, la mina supliria totalment la importació d'urani procedent de Rússia i fins i tot d'altres països “amb gran inseguretat jurídica".
- 0,20€
- 1,49%
Berkeley ha subratllat en aquest sentit que Espanya, segons dades del 2021 publicades per ENUSA, importa un 29,1% d'urani de Rússia, un 34,4% del Kazakhstan i un 14,6% d'Uzbekistan, a més d'un 12,6% del Canadà i un 9,3% del Níger.
La companyia insisteix que, a més de garantir i donar suport a la independència energètica nuclear d'Espanya (del consum total d'energia a Espanya, el 20% procedeix de la nuclear), el projecte a Salamanca permetria cobrir la totalitat del combustible per a les centrals nuclears espanyoles durant els propers 20 anys.
“Si el projecte fos revisat i es tinguessin en compte els aclariments que s'han proporcionat al Ministeri, en estar tècnicament completat i finançat, podem garantir la independència energètica d'urani per al subministrament de les centrals nuclears nacionals, que amb la Llei actual estaran actives fins al 2035”, explica Francisco Bellón, president de Berkeley Minera Espanya.
Les centrals nuclears espanyoles consumeixen 1.260 tones d'urani en un any, xifra que suposa la compra d'urani per valor d'aproximadament 145 milions de dòlars. Berkeley pot cobrir aquest consum el 2026, ha indicat.
Per a Bellón, “la decisió de vetar el projecte de Retortillo és una qüestió merament ideològica. No hi ha cap justificació, ni tan sols tècnica o mediambiental”.
La companyia ha afegit que està disposada a col·laborar i "manté l'esperança que la controvèrsia es pugui resoldre de manera amistosa mitjançant ràpides negociacions".