Berenberg ha millorat aquest dijous la seva valoració sobre Telefónica, elevant la seva recomanació fins a comprar des de mantenir i el seu preu objectiu fins als 4,80 euros des dels 4,20 euros anteriors. Aquest nou preu suposa atorgar a l'operadora un potencial d'una mica més del 20% des dels actuals nivells de cotització. Telefónica és, en aquests moments, el millor valor de l'IBEX, amb alces de l'1,7%.
- 3,78€
- -0,45%
En un informe titulat Excessivament odiada i a punt de créixer, la companyia alemanya explica que sempre ha pensat que Telefónica està barata, però que anteriorment no apostava obertament per ella per dos motius: el deute i el desajust de divises entre el seu deute i els seus fluxos de caixa operatius.
"Les fusions i adquisicions d'enguany redueixen el deute net en uns 9.000 milions d'euros, sobretot la fusió entre Virgin Media i O2 al Regne Unit, recentment completada, i la venda de les torres de Telxius", expliquen aquests analistes. "A més, en haver emès més deute a Llatinoamèrica, el desajust de divises també s'ha resolt en gran mesura i el preu de les accions de Telefónica ja no hauria de ser una aproximació de les divises de Llatinoamèrica davant de l'euro", afegeixen.
De cara al futur, Berenberg creu que el consens "és massa negatiu" pel que fa a les operacions principals de Telefónica a Espanya, "ja que els vents en contra de la Covid-19 comencen a revertir-se el 2022", precisen.
Telefónica va anunciar fa una setmana el tancament de l'acord amb Liberty Global per unir els seus negocis al Regne Unit (O2 i Virgin), la qual cosa implicarà una reducció del seu deute de 5.000 milions d'euros. Al mateix temps va comunicar el tancament de la venda de torres europees de Telxius a American Tower Company, amb un impacte positiu en el deute de 3.400 milions. Diversos dies més tard va informar el tancament de la venda de torres de Telxius a Llatinoamèrica, per la qual cosa percebrà 900 milions, xifra que permetrà una reducció del deute de 500 milions.
EL QUE VA SORTIR MAL AL PASSAT
Berenberg reconeix al seu informe de comprar accions de Telefónica en lloc de l'IBEX, "en gairebé qualsevol moment de l'última dècada, ha estat una mala inversió". "Creiem que és important reconèixer-ho i abordar-ho, ja que ara passem a ser positius", afirmen aquests analistes.
Entre 2009 i 2014, Telefónica va experimentar fortes caigudes d'ingressos a Espanya a causa d'un desajust entre l'estructura de mercat de les telecomunicacions i el "desafiant" context econòmic espanyol, cosa que va portar a un període d'intensa competència, recorda la companyia alemanya.
A partir del 2016, el negoci espanyol s'ha estabilitzat en línies generals, però la cotització de Telefónica ha seguit patint a causa de la seva exposició al tipus de canvi real brasiler/euro, que ha passat de 3,3 a principis de 2017 a 6,2 a l'actualitat. El baix rendiment dels títols de Telefónica també ha estat motivat, expliquen, per balanç que mantenia "massa deute".
Berenberg acaba l'informe aprofundint en la situació d'Espanya, on diu que les coses han millorat per a Telefónica, com van demostrar els seus últims resultats trimestrals. "Esperem que Telefónica es beneficiï, almenys parcialment, del Fons de Recuperació de la UE i del creixement del PIB espanyol al voltant del 6% el 2021 i 2022", conclouen.