bancos nueva
Alberto Sánchez

Sabadell, Unicaja, CaixaBank, BBVA, Bankinter i Santander han liderat les vendes a l'IBEX 35. Els bancs han estat els valors més baixistes del selectiu després del resultat electoral a Mèxic i abans de la reunió del Banc Central Europeu (BCE), que tindrà lloc aquest dijous.

  • 1,85€
  • 2,83%
  • 4,45€
  • 2,70%
  • 7,64€
  • 0,21%
  • 9,46€
  • 1,15%
  • 5,01€
  • 1,27%
  • 1,29€
  • 0,86%

En el cas de BBVA, que aquest dilluns també va liderar les caigudes a l'IBEX 35, les seves accions s'han vist penalitzades per la contundent victòria de Claudia Sheinbaun a Mèxic, i que li pot permetre aprovar de manera molt més senzilla del que s'esperava inicialment un impost als bancs que operen al país asteca, on també hi són presents Santander i Sabadell (encara que la presència d'aquest últim hi és molt reduïda).

Aquest dilluns, la borsa mexicana va tancar amb fortíssimes pèrdues del 6%, ja que preocupen les possibles reformes constitucionals sota el govern de Sheinbaun.

Antonio Ernesto Di Giacomo, analista de Llatinoamèrica d'xs.com, comenta que Morena, el partit de la guanyadora, podria implementar reformes constitucionals desfavorables per a l'entorn econòmic i empresarial, que podrien incloure canvis en la regulació, polítiques fiscals i altres aspectes com un impost a la banca, que afecten directament la confiança dels inversors.

Javier Cabrera, analista d'XTB, afegeix que “si finalment s'instaura un nou impost al país mexicà, afectaria de manera important els dos bancs més internacionals del nostre país, BBVA i Santander. Sobretot, BBVA, que té una gran dependència de la regió".

EXPOSICIÓ DE BBVA I SANTANDER A MÈXIC

Segons calculen els experts de Jefferies, els bancs espanyols "controlen al voltant d'un terç del mercat bancari de Mèxic", ja que "BBVA i Santander tenen el primer i tercer banc més gran del país, respectivament, amb una quota de mercat combinada del 37,5% en préstecs i del 34% en dipòsits”.

En conjunt, conclouen, "generen el 40% dels guanys del sistema bancari mexicà, principalment com a resultat de la franquícia best-in-class de BBVA".

Mèxic va representar el 57% i el 13% dels guanys de BBVA i Santander al primer trimestre, respectivament, cosa que dóna una idea de la importància d'aquest mercat, sobretot per al banc presidit per Carlos Torres.

"El risc més imminent per als bancs exposats a Mèxic arriba en forma d'impacte negatiu al compte de pèrdues i guanys per la depreciació del peso, mentre que qualsevol dany és més limitat al capital", asseguren des de Jefferies.

Tot i que, afegeixen, “per avaluar les implicacions a llarg termini, haurem d'esperar els missatges de la nova Administració al mercat durant les properes setmanes o mesos. En el nostre cas base, no veiem que el nou govern alteri els impostos als bancs mexicans, a causa de l'impacte limitat que això podria tenir en el dèficit general i els possibles efectes secundaris de tal mesura”.

RECOLLIDA DE BENEFICIS EN CAIXABANK, BANKINTER I UNICAJA

En el cas de CaixaBank, Bankinter i Unicaja, que no tenen exposició a Mèxic, les seves caigudes s'han pogut deure simplement a una presa de beneficis per part dels inversors, just abans que el BCE faci la primera baixada dels tipus d'interès des de 2019.

En el cas de CaixaBank i Bankinter, acaben de marcar màxims històrics a les últimes jornades, i és normal que s'hi produeixin correccions, malgrat que els analistes esperen que el BCE sigui molt caut a l'hora d'anticipar més rebaixes dels interessos, a causa de la persistència de la inflació a la zona euro.

En qualsevol cas, les vendes al sector bancari europeu han estat generalitzades, ja que l'índex Stoxx 600 Banks ha cedit un 2,10%, frenat pel negatiu comportament dels bancs italians, com UniCredit, portuguesos, com BCP, i irlandesos, com AIB i Bank of Ireland, a més dels espanyols.

Al contrari, els valors més alcistes dins de l'IBEX 35 han estat els de tall defensiu, com ara Telefónica, Redeia, Iberdrola o Enagás, als quals afavoreix una baixada de tipus per part del BCE. Per tant, les caigudes del sector bancari també s'han degut a una rotació dels inversors més a curt termini cap a aquests valors.

Noticias relacionadas

contador