BBVA rebota aquest dilluns, encara que ho fa de forma relativament tímida (+2%), després de la patacada del 6% de divendres passat enmig de la incertesa provinent de Mèxic.
L'entitat va caure amb molta força durant l'última sessió de la setmana passada després de la caiguda que va viure la borsa de Mèxic davant la iniciativa presentada pel Govern d'Andrés Manuel López Obrador (AMLO) per restringir els cobraments de les comissions bancàries dels usuaris.
Consulta de saldos, transferències entre bancs o retirada d'efectiu en caixers serien alguns dels 12 nous supòsits en què el projecte de llei del govern mexicà prohibiria a les entitats bancàries cobrar recàrrecs als usuaris.
No obstant això, a última hora de divendres, el president mexicà va descartar modificar la legislació bancària durant els propers dos anys després de l'enfonsament generalitzat en totes les accions de les entitats financeres. "Ja ho vaig dir. Els bancs tindran totes les garanties al país", va assenyalar López Obrador en una roda de premsa seguida amb molt d'interès pels mitjans mexicans. "Som respectuosos de les iniciatives que presentin els legisladors, però la nostra política és la de no modificar el marc legal amb relació al funcionament de bancs i de les instàncies financeres", va afegir.
BBVA és el banc espanyol amb més exposició al mercat mexicà, gràcies a la seva xarxa d'oficines a través de BBVA Bancomer. Per al grup espanyol, Mèxic és el seu segon mercat i aporta gairebé el 41% del benefici global. Santander també es present al mercat asteca, encara que el seu cas, Mèxic suposa a prop del 8% dels seus guanys totals, per darrere d'altres mercats com el brasiler.
"La implementació d'aquestes mesures tindria un impacte significatiu en el compte de pèrdues i guanys de BBVA Bancomer i podria afectar negativament sobre la qualificació creditícia de l'entitat", adverteixen els experts de Bankinter, que reconeixen l'alleujament que suposa que AMLO hagi anunciat que no les executarà de moment.